środa, 12 listopada 2014

Kolorowy sernik na zimno

malinowe pocałunki



































Jest to ciasto znane pod wieloma nazwami. U mnie w domu jest od kiedy pamiętam zawsze podstawową wersją sernika na zimno. Przygotowywany przez mamę na każde święto, czy rodzinną uroczystość. Sama dość często wracam do tego przepisu, modyfikując jedynie smak i ilość galaretek. Ciasto dosłownie 2 składnikowe, szybkie i proste do wykonania. Polecam na te pochmurne i szare dni.

Składniki:
  • 4 opakowania serków homogenizowanych waniliowych  (małe opakowania po ok 140 g każde)
  • 3 galaretki o tym samym smaku (u mnie smak arbuzowy)
  • 3-4 galaretki o różnych smakach ( u mnie: niebieska, cytrynowa, truskawkowa, porzeczkowa)
Wykonanie:
Na samym początku przygotowujemy "różnosmakowe" galaretki. Każdą z nich oddzielnie rozrabiamy w 300 ml wrzącej wody i wylewamy w talerze do zupy. Odstawiamy do stężenia. Kiedy są gotowe kroimy je w kostkę.
3 takie same galaretki rozpuszczamy razem w półtorej szkl wrzącej wody. Lekko przestudzone łączymy z zimnymi serkami  dokładnie mieszając. Na koniec dodajemy pokrojone galaretki. Całość wylewamy d tortownicy wyłożonej folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Polecam gorąco.

8 komentarzy:

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.