wtorek, 25 listopada 2014

Anielski tort.


Połączenie najlepszych smaków. czekolady, bitej śmietany i wiśni. Niebiański wygląd ;)

Składniki:
  • 5 dużych jajek
  • 3/4 szkl mąki pszennej
  • 1/4 szk kakao
  • 1/2 szkl cukru
  • 500 g sera mascarpone
  • 1000 ml śmietany kremówki
  • Wiśnie kandyzowane (wiśnie z nalewki)
  • 400 g białej czekolady
  • 1 szkl zimnej wody przegotowanej
  • sok z cytryny do smaku
  • 4 łyżki cukru
  • łyżka spirytusu (można pominąć)
 Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno pod koniec dodając partiami cukier. Następnie dodajemy żółtka, zmniejszając obroty miksera do minimum dodajemy przesianą mąkę z kakao i delikatnie mieszamy. Całość wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód) i pieczemy ok 40 min w temp 160 stopni do tzw suchego patyczka.
Wyjmujemy biszkopt i studzimy. Kiedy jest chłodny odkrawamy brzegi i wyjmujemy biszkopt, który jak wystygnie całkowicie kroimy na 3 części.
Do wody wsypujemy cukier, doprawiamy sokiem z cytryny do smaku i wlewamy alkohol. Białą czekoladę siekamy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia. Ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę, w drugiej misce mieszamy mascarpone z płynną czekoladą, następnie dodajemy partiami ubitą śmietanę delikatnie mieszając, aż masa będzie jednolita i gładka. Na paterze układamy pierwszy blat biszkoptu i delikatnie go nasączamy. Wykładamy część masy i układamy wiśnie. Na to układamy kolejną część biszkoptu, nasączamy, smarujemy masą i układamy wiśnie. Przykrywamy ostatnim biszkoptem, nasączamy i cały tort dekorujemy pozostałą masą. Ja wykorzystałam tylkę D2 i powstały piękne róże. Dodatkowo wcześniej z roztopionej czekolady  zrobiłam delikatne motyle, które przepięknie komponują się na torcie. 





17 komentarzy:

  1. Sliczny tort!
    Zazdraszaczam umejetnosci dekorowania!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dekoracja tortu jest cudowna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda fantastycznie :) A smakował pewnie jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm... aż ślinka cieknie...

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne róże. Co to jest tyłka D2

    OdpowiedzUsuń
  6. Tylka D2 jest to końcówka do worka cukierniczego, którą można wykonać zaprezentowaną dekorację.

    OdpowiedzUsuń
  7. A czy te róże nie spływały z tortu podczas krojenia? Dobrze sie trzyma?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie ma prawa spłynąć. Trzyma się do końca i pięknie.

      Usuń
  8. Czy można zabarwić tą masę barwnikami? Czy coś się stanie?

    OdpowiedzUsuń

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.