wtorek, 4 listopada 2014

Babka cytrynowa

malinowe pocałunki

































Pyszna wilgotna i puszysta. Lekko cytrynowa, 
z kawałkami suszonych jabłek. 

Składniki:


  • 250g mąki
  • 150 g cukru
  • 250 g masła/margaryny
  • 4 jajka
  • 1 cytryna
  • 2 garście suszonych jabłek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Żółtka ucieramy na puszystą masę z miękkim masłem/margaryną i cukrem. Dodajemy otartą skórkę z cytryny i pokrojone suszone jabłka. D masy dodajemy ubite na sztywno białka, delikatnie mieszamy. Na koniec musimy wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę na babkę smarujemy margaryną i obsypujemy mąką lub bułką tartą. przekładamy ciasto do formy i pieczemy ok 50 minut w temperaturze 180 stopni C.

1 komentarz:

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.