poniedziałek, 30 czerwca 2014

Podlaski rarytas. Baba z młodych ziemniaków

Kolejna odsłona kultowego dania, 
z którego słynie region gdzie mieszkam-  Podlasie.
  Mogłabym rzec, iż to nasza skromna, ale jakże pyszna wizytówka. Zadziwiał mnie fenomen tego prostego dania. Zawsze kojarzyło mi się z czymś co się je jak się nie ma pomysłu na obiad, pieniędzy, z wsią..... z czymś banalnym, nie wykwintnym.  
Z czymś co się jada bez żadnej okazji. W innych regionach uchodzi to za przysmak, za który płaci się niemałe pieniądze. 



Składniki:
  • 2,5 kg młodych ziemniaków
  • 2 cebule
  • 300 g kiełbasy (kiełbasa myśliwska GTS)
  • olej rzepakowy
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka 
  • 1 szkl mleka
  • sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Ziemniaki ścieramy na tarce (na papkę) łącznie z cebulą. Kiełbasę kroimy w dość duża kostkę i podsmażamy na patelni z pokrojoną w kostkę cebulą. Zalewamy to mlekiem i zagotowujemy. Gorące wlewamy do ziemniaków i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wsypujemy mąki (większa ilość spowodowana jest tym, iż młode ziemniaki nie mają jeszcze tyle skrobi w sobie i baba byłaby po prostu za rzadka), dodajemy jajka i dokładnie wszystko mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do temp 180 stopni. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy kilka łyżek oleju i wlewamy naszą ziemniaczaną masę, którą po wierzchu również dość obficie skrapiamy olejem. Pieczemy ok godz. Pod koniec można podnieść temp i włączyć górną grzałkę, aby ładniej zapiec górę. Musi być piękna, brązowa i chrupiąca.
U mnie zawsze, od wieków podawana z zimnym mlekiem (najlepiej oczywiście takim swojskim- Prosto od krowy).
Pyszna jest również odsmażana na patelni. 


9 komentarzy:

  1. Uwielbiam babę ziemniaczaną! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. na blachę o jakich wymiarach jest ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda :-) bardzo lubię wszystko co z ziemniaków :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne danie :-) uwielbiam wszystko co z ziemniaków :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na blachę 28x23 lub 3-4 małe keksówki jednorazowe.

    OdpowiedzUsuń
  6. dziękuje za odpowiedź :)
    w sobotę robię, u nas się na to mówi szandar

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli chodzi o dodatek mąki, zależy to od ziemniaków. Ilość też się zmienia jak dodamy więcej mięsa. Ja zazwyczaj robię wszystko na oko. Więc i tu proszę się nie kierować gramami czy konkretną ilością. A jak zna Pani tą potrawę, Będzie Pani wiedziała o czym mówię.

      Usuń

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.