piątek, 27 czerwca 2014

Pyszne i puszyste pancakes.

O tego rodzaju naleśnikach się nie dyskutuje, 
tylko zajada :)!
 Co miejsce, blog, dom, kraj - tam inny przepis i inne dodatki. 
Pancakes robi mój kochany małżonek, zazwyczaj w niedzielę na śniadanie dla swojej rodzinki. Wychodzą mu tak idealne. 
Więc postanowiłam, że zrobię je i ja. Przepis jest bardzo prosty, ale ile porcji dokładnie wyjdzie nie powiem. Wszystko zależy od wielkości smażonych naleśników. 





  • 2 jajka
  • 300 ml mleka
  • 200 g mąki
  • zapach, esencja waniliowa
  • 2 łyżeczki płaskie sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • ulubione dodatki (u mnie dość rzadki, bo bez dodatku fixów dżem truskawkowo - jeżynowy) i świeże truskawki (kaszubskie).
Wykonanie:
Żółtka połączyć z mlekiem , zapachem, sodą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Następnie dodać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianą i delikatnie połączyć z ciastem. smażyć okrągłe placuszki na suchej dobrze rozgrzanej patelni, na średnim ogniu. Pancakes ładnie rosną i nie powinny opadać podczas smażenia.
podawać z ulubionymi dodatkami.



2 komentarze:

  1. ślinka cieknie na sam widok...:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis praktykowany przez jakiś czas i zawsze się sprawdza ;).

      Usuń

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.