sobota, 14 czerwca 2014

Hamburgery wołowe z domowymi bułkami z olejem rzepakowym.

Dziś nie będę rozpisywała się na temat jakie to pyszne, jakie rewelacyjne. Prawdziwego hamburgera zachwalać nie trzeba. Kluczem do sukcesu jest bułka. Można oczywiście użyć gotowych, ale co swoje to swoje ;). Ciasto z dodatkiem oleju rzepakowego, a jest on źródłem kwasów omega-3, dlatego też uświetnił to danie.
Przejdę od razu do przepisu.



Z poniższych składników wyjdzie nam około 10 średnich bułek, musimy jednak pamiętać że wszystko zależy od tego jak duże bułki chcemy otrzymać.
Składniki:
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki drożdży instant
  •  1/2 szkl mleka w proszku
  • niepełna szkl wody
  • 2 i 1/2 -3 szkl mąki pszennej
  • 1 jajko 
  • łyżeczka soli
  • sezam
Wykonanie:
Olej,wodę, mleko w proszku, cukier i drożdże, roztrzepane jajko, 2 szkl mąki łączymy ze sobą w misce i odstawiamy na ok godzinę. Do podwojenia swojej objętości. Następnie wyrabiając ciasto podsypujemy je mąką i dodajemy sól. Ciasto nie powinno się lepić. Z gotowego ciasta formujemy babeczki i układamy na wyłożonej papierem blaszce. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok półtorej godziny. Do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni wkładamy a sam spód naczynie żaroodporne/ blaszkę wypełnioną szklanką wody. wkładamy lekko przyklepane, posmarowane jajkiem i posypane sezamem bułeczki. Pieczemy ok 10 min. Kiedy wetkniemy w nie wykałaczkę powinna być sucha.

Hamburgery wołowe:
  • 1 kg mięsa mielonego wołowego(najlepiej z antrykotu lub innej niezbyt chudej części mięsa)
  • ok 300 ml wody
  • 3 łyżeczki ostrej musztardy
  • sól, pieprz
Dodatkowo:
  • ulubione sosy (musztarda, gotowe sosy, majonez, keczup....)
  • sałata
  • czerwona cebula
  • pomidor
  • czipsy z boczku
  • ogórki kiszone/konserwowe
Wykonanie:
Do mięsa dodajemy sól, pieprz musztardę mieszamy dokładnie i wlewamy wodę. Mocno je wybijamy, co sprawi, że nasze burgery będą idealne :). Gotowe mięso dzielimy na 4- 6 części ( w zależności od tego jakiej wielkości chcemy uzyskać) i formujemy kotlety Mocno je dociskając ( ja użyłam pudełeczka po serku mascarpone. Wyłożyłam je folią, włożyłam mięso mocno docisnęłam i zawinęła w folię i wyjęłam gotowe kształtne burgery.). Średnica uformowanego mięsa musi być więkasz od średnicy bułki, poniewaz mięso pod wpływem temp się skurczy.
Gotowe burgery smażymy na mocno rozgrzanej patelni/grillu/patelni grillowej po ok 4 min z każdej ze stron.
Każdą z bułek przed podaniem przekrawamy na pół i obie jej wewnętrzne części delikatnie rumienimy na patelni. Spód bułki smarujemy sosem układamy sałatę, mięso i resztę ulubionych dodatków. Wierzch bułki również smarujemy sosem, składamy kanapkę i gotowe.










1 komentarz:

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.