Kolejne ciasto bazujące na dobrodziejstwach
wiosennych smaków. Połączenie iście królewskie.
Sezonowe truskawki prosto z ogródka,
domowej roboty tegoroczny syrop z płatków róży,
czekoladowy spód i delikatna bita śmietana...
Dlatego też postanowiłam nazwać
tą tartę królową czerwca.
A olej rzepakowy, który jest naturalnym źródłem
kwasów omega – 3, jak widzicie może znaleźć zastosowanie nie tylko do smażenia. Ciastka są z przepisu mojej babci.
Szybki,e można nazwać również kryzysowe ;)
Ale do rzeczy...
Składniki:
- 250 g swojej roboty ciastek pieczonych z olejem rzepakowym*
- 100 g ciemnej czekolady
- 100 g masła/margaryny
- 2 łyżki kakao
- 600 g truskawek (kaszubskie)
- 2 galaretki truskawkowe
- syrop różany z płatkami
- 200 ml śmietany 30 %
- 200 ml mleka
- 3 łyżeczki żelatyny
- opcjonalnie kilka kropel barwnika czerwonego
- bita śmietana i truskawki do dekoracji.
- 250 g mąki
- 1/4 szkl oleju rzepakowego
- 1/4 szkl wody
- 1/4 szkl cukru
- cukier waniliowy
Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie zagnieść. Rozwałkować, nadać kształt, ułożyć na blaszce i piec ok 15 min w temp 180 stopni. Ot cała filozofia ;).
Wykonanie ciasta:
Ciastka pokruszyć dodać roztopioną płyną czekoladę i masło/margarynę, kakao i dokładnie wymieszać. Formę na tartę wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód), a boki wysmarować olejem (masłem/margaryną). Tak przygotowaną formę wylepić przygotowaną wcześniej mieszanką ciastek dokładnie dociskając i wstawić do lodówki.
Przebrane truskawki zalać ok 1/4 szkl wody i zagotować, dosładzając do smaku syropem różanym. 2 galaretki zalać szklanką wody, wymieszać i odstawić na ok 10 min. Wlać do gorących truskawek, dokładnie wymieszać i zmiksować blenderem. Zimne i lekko tężejące wylać na zimny spód tarty. 200 ml mleka zagotować z 200 ml śmietany 30%, dosłodzić do smaku syropem różanym dodając z niego płatki. Ewentualnie zabarwić kilkoma kroplami czerwonego barwnika i w gorącym rozpuścić 3 łyżeczki żelatyny. Zimne wylać na truskawki i wstawić na kilka godzin do lodówki. Kiedy wszystko ładnie stężeje udekorować wedle własnego uznania i gustu bitą śmietaną i truskawkami.
Truskawkowa królowa!
OdpowiedzUsuńWygląda absolutnie zachwycająco - te kolory, ta forma! Ideał :)
OdpowiedzUsuńJesteś Wielka;) Mega pyszotka;)
OdpowiedzUsuń