sobota, 7 czerwca 2014

Królowa czerwca. Pyszna tarta truskawkowa, różana panna cotta, czekoladowy spód z ciastek na oleju rzepakowym.

Kolejne ciasto bazujące na dobrodziejstwach 
wiosennych smaków. Połączenie iście królewskie. 
Sezonowe truskawki prosto z ogródka,
 domowej roboty tegoroczny syrop z płatków róży, 
czekoladowy spód i delikatna bita śmietana... 
Dlatego też postanowiłam nazwać 
tą tartę królową czerwca. 
A olej rzepakowy,  który jest  naturalnym źródłem 
kwasów omega – 3, jak widzicie może znaleźć zastosowanie nie tylko do smażenia. Ciastka są z przepisu mojej babci. 
Szybki,e można nazwać również kryzysowe ;)
Ale do rzeczy...































Składniki:
  • 250 g swojej roboty ciastek pieczonych z olejem rzepakowym*
  • 100 g ciemnej czekolady
  • 100 g masła/margaryny 
  • 2 łyżki kakao
  • 600 g truskawek (kaszubskie)
  • 2 galaretki truskawkowe
  • syrop różany z płatkami
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 200 ml mleka
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • opcjonalnie kilka kropel barwnika czerwonego
  • bita  śmietana i truskawki do dekoracji.
Ciastka z olejem rzepakowym:
  • 250 g mąki
  • 1/4 szkl oleju rzepakowego
  • 1/4 szkl wody
  • 1/4 szkl cukru
  • cukier waniliowy
Wykonanie: 
Wszystkie składniki dokładnie zagnieść. Rozwałkować, nadać kształt, ułożyć na blaszce i piec ok 15 min w temp 180 stopni. Ot cała filozofia ;).
Wykonanie ciasta:
Ciastka pokruszyć dodać roztopioną płyną czekoladę i masło/margarynę, kakao i dokładnie wymieszać. Formę na tartę wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód), a boki wysmarować olejem (masłem/margaryną). Tak przygotowaną formę wylepić przygotowaną wcześniej mieszanką ciastek dokładnie dociskając i wstawić do lodówki.
Przebrane truskawki zalać ok 1/4 szkl wody i zagotować, dosładzając do smaku syropem różanym. 2 galaretki  zalać szklanką wody, wymieszać i odstawić na ok 10 min. Wlać do gorących truskawek, dokładnie wymieszać i zmiksować blenderem. Zimne i lekko tężejące wylać na zimny spód tarty. 200 ml mleka zagotować z 200 ml śmietany 30%, dosłodzić do smaku syropem różanym dodając z niego płatki. Ewentualnie zabarwić kilkoma kroplami czerwonego barwnika i w gorącym rozpuścić 3 łyżeczki żelatyny. Zimne wylać na truskawki i wstawić na kilka godzin do lodówki. Kiedy wszystko ładnie stężeje udekorować wedle własnego uznania i gustu bitą śmietaną i truskawkami.






3 komentarze:

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.