Kolejne ciasto jakie wymyśliłam.
Miałam wielką ochotę na truskawki, jabłka.
Nie do końca wiedziałam, czy te 2 smaki udałoby mi się połączyć w jeden, który oddałby to co miałam na myśli?
Więc postąpiłam inaczej zamiast łączyć zrobiłam dwa odmienne ciasta. Pierwsze już opublikowane tarta z jabłkami i mój HIT: połączenie musu truskawkowego, budyniu waniliowego, bitej śmietany i czekolady. Obiecuję Wam nie zawiedziecie się na tym cieście. Osobiście nie potrafiłam się od niego oderwać.
Powstały 2 wersje z czekoladą i bez.
Obie równie smaczne, dla mnie wygrała wersja z ...
Składniki:
Mus truskawkowy:
- 500 g truskawek (kaszubskie)
- 2 galaretki truskawkowe
- kardamon mielony
Masa budyniowa:
- 4 budynie waniliowe bez cukru
- 1l mleka
- 170 g masła/margaryny
- 1 szkl cukru
dodatkowo:
- 200 ml śmietany 30%
- 250 g sera mascarpone
- 3 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- czekolada
- herbatniki
Z litra mleka odlewamy ok 300 ml. Większą część mleka zagotowujemy ze
szklanką cukru i masłem/margaryną. W pozostałej części rozrabiamy
budynie. Kiedy mleko nam się zagotuje wlewamy budynie i gotujemy chwilę
intensywnie mieszając.
Blaszkę kwadratową ok 24x28 wykładamy folią i
układamy na niej warstwę herbatników. Wylewamy na nie gorący tylko co
ugotowany budyń i przykrywamy od razu kolejną warstwą herbatników.
Odstawiamy do wystudzenia.
Galaretki truskawkowe zalewamy ok
półtorej szkl zimnej przegotowanej wody i odstawiamy na ok 10 min.
Truskawki wkładamy do rondelka i z odrobiną wody doprowadzamy do
wrzenia. Doprawiamy do smaku odrobiną cukru (pamiętając, że galaretki są
słodkie) i kardamonem do smaku. Miksujemy blenderem i ponownie
zagotowujemy. Wyłączamy gaz i dodajemy od razu wymieszane galaretki.
Dokładnie mieszamy i odstawiamy aby wystygło.
Kiedy mus truskawkowy
zaczyna się delikatnie ścinać, a krem budyniowy jest chłodny wylewamy
na budyń nasze truskawki i przykrywamy warstwą herbatników. Całość
wstawiamy do lodówki, aby dobrze nam zastygło.
Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym pod koniec dodając ser mascarpone.
Całość przykrywamy bitą śmietaną, świeżymi truskawkami i czekoladą.
Ale cudne ciacho :-) poproszę kawałek :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Proszę się częstować. ;)
UsuńWspaniałe ,aż chce się po nie sięgnąć ...pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam również ;).
OdpowiedzUsuńcudeńko! ślicznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Polecam i zachęcam do spróbowania ;)
UsuńDlaczego na zdjęciu widać pierwszą warstwę truskawkową?
UsuńPonieważ po wyjęciu z formy po prostu odwróciłam ciasto tak, że warstwa truskawkowa znalazła się na dole.
Usuńrewelacja:) ślinka cieknie:) na patrzeć się nie mogę:)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Zachęcam spróbować zrobić.
UsuńChętnie się poczęstuję ;)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo Madziu ;).
UsuńCiacho wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńW przepisie jest najpierw budyń, a potem mus truskawkowy - na zdjęciu odwrotnie :)) Kolejność chyba nie ma tutaj znaczenia?
OdpowiedzUsuńJa to ciasto odwróciłam ;). Budyń dajemy gorący, więc powinien być pierwszy, kiedy wystygnie dajemy mus.
UsuńA mozna wiedziec jaka technika dokonałas tego odwrócenia.Wyglada po prostu obłednie i zapewne tak smakuje :)
UsuńWyjęłam z formy i odwróciłam ;).
Usuńdziś przetestuję :D
OdpowiedzUsuńFajny placek kiedyś go wypruboje :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam to ciasto! Właśnie jestem po delektacji ;-) wspaniałe, bardzo proste. Użyłam dużej blaszki, stąd też dałam więcej składników. Dziękuję za ten przepis, będę go czesto wykorzystywać! Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję. Życzę smacznego i cieszę się z kolejnej zadowolonej osoby.
UsuńGdy tylko zobaczyliśmy te zdjęcia było wiadomo, jaki deser zagości u nas na weekend ;) Wyszło pyszne! Dziękujemy za te smakowitą inspirację!
OdpowiedzUsuńhttp://narzeczeniwkuchni.blogspot.com/2015/06/ciasto-z-budyniem-i-musem-truskawkowym.html
Bardzo mi miło. Pozdrawiam.
UsuńWitam, czy to normalne że galaretka bardzo długo tężeje? Bo moja już 3h i jeszcze jest płynna
OdpowiedzUsuńNie powinno tak być. Galaretka zalana małą ilością wody i rozpuszczona w gorącym musie powinna dość sprawnie stężeć. Może winą jest temperatura w domu, lub fakt zagotowania jej. Proszę wstawić do lodówki. Może coś to da.
UsuńNie powinno tak być. Galaretka zalana małą ilością wody i rozpuszczona w gorącym musie powinna dość sprawnie stężeć. Może winą jest temperatura w domu, lub fakt zagotowania jej. Proszę wstawić do lodówki. Może coś to da.
UsuńNie powinno tak być. Galaretka zalana małą ilością wody i rozpuszczona w gorącym musie powinna dość sprawnie stężeć. Może winą jest temperatura w domu, lub fakt zagotowania jej. Proszę wstawić do lodówki. Może coś to da.
UsuńWstawiłam do lodówki i od razu stężała :) ciasto przepyszne! Na pewno będę często robić, dziękuję za przepis, pozdrawiam, Magda.
OdpowiedzUsuńWięc mamy winowajcę w postaci temperatury ;). Bardzo się cieszę, że ciacho smakuje tak jak nam. Zapraszam do dzielenia się swoimi wypiekami i nie tylko na naszej stronie FB.
Usuńwitam a czy z mroźonych też wychodzi bo do sezonu truskawkowego jeszcze troszke:-)?
OdpowiedzUsuńTak. Jedynie trzeba próbować na cukier,ponieważ mrożone truskawki są czasami po prostu kwaśne ;)
Usuńw jakiej ilości wody rozrobić galaretki ? najpierw myślałam że może takie w proszku wrzucić do musu
OdpowiedzUsuńGalaretki zalewamy półtorej szkl zimnej przegotowanej wody. Dzięki temu żelatyna ładnie spęcznieje i całość ładnie rozpuści się w musie. Można dodać proszek do musu, ale ciężej będzie w nim rozpuścić galaretkę.
Usuńw jakiej ilości wody rozrobić galaretki? najpierw myślałam że trzeba dodać do musu od razu w proszku prosto z paczki.
OdpowiedzUsuńPółtorej szkl zimnej przegotowanej wody. Po ok 10 min rozpuszczamy je w kąpieli wodnej, lub w mikrofali.
Usuń4 budynie na 1 litr mleka ? Nie będzie za gęste ?
OdpowiedzUsuńBędzie taka budyniowa galaretka jak zastygnie.
UsuńNa zdj każda warstwa przekładana herbatnikami a w opisie o tym nie pisze?czyli napeczniała galaretka siup do musu??
OdpowiedzUsuńU mnie budyń pływa niewiem czemu 😣
OdpowiedzUsuńSmaczne ciasto. Mąż wciąż się zajada 👍😊 polecam
OdpowiedzUsuńWitam ,ile herbatników wychodzi na całe ciasto ?
OdpowiedzUsuńile herbatników potrzeba na całość
OdpowiedzUsuńA ta śmietaną dekorujemy dzisiaj czy dopiero na drugi dzień przed podaniem?
OdpowiedzUsuń