wtorek, 3 czerwca 2014

Truskawkowy szał.

Kolejne ciasto jakie wymyśliłam. 
Miałam wielką ochotę na truskawki, jabłka. 
Nie do końca wiedziałam, czy te 2 smaki udałoby mi się połączyć w jeden, który oddałby to co miałam na myśli?
 Więc postąpiłam inaczej zamiast łączyć zrobiłam dwa odmienne ciasta. Pierwsze już opublikowane tarta z jabłkami i mój HIT: połączenie musu truskawkowego, budyniu waniliowego, bitej śmietany i czekolady.  Obiecuję Wam nie zawiedziecie się na tym cieście. Osobiście nie potrafiłam się od niego oderwać. 
Powstały 2 wersje z czekoladą i bez.
 Obie równie smaczne, dla mnie wygrała wersja z ...



































Składniki: 
Mus truskawkowy:
  •  500 g truskawek (kaszubskie)
  • 2 galaretki truskawkowe
  • kardamon mielony
Masa budyniowa:
  • 4 budynie waniliowe bez cukru
  • 1l mleka
  • 170 g masła/margaryny
  • 1 szkl cukru
dodatkowo:
  • 200 ml śmietany 30% 
  • 250 g sera mascarpone
  • 3 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • czekolada
  • herbatniki

Z litra mleka odlewamy ok 300 ml. Większą część mleka zagotowujemy ze szklanką cukru i masłem/margaryną. W pozostałej części rozrabiamy budynie. Kiedy mleko nam się zagotuje wlewamy budynie i gotujemy chwilę intensywnie mieszając.
Blaszkę kwadratową ok 24x28 wykładamy folią i układamy na niej warstwę herbatników. Wylewamy na nie gorący tylko co ugotowany budyń i przykrywamy od razu kolejną warstwą herbatników. Odstawiamy do wystudzenia.
Galaretki truskawkowe zalewamy ok półtorej szkl zimnej przegotowanej wody i odstawiamy na ok 10 min. Truskawki wkładamy do rondelka i z odrobiną wody doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku odrobiną cukru (pamiętając, że galaretki są słodkie) i kardamonem do smaku. Miksujemy blenderem i ponownie zagotowujemy. Wyłączamy gaz i dodajemy od razu wymieszane galaretki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy aby wystygło.
Kiedy mus truskawkowy zaczyna się delikatnie ścinać, a krem budyniowy jest chłodny wylewamy na budyń nasze truskawki i przykrywamy warstwą herbatników. Całość wstawiamy do lodówki, aby dobrze nam zastygło.
Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym pod koniec dodając ser mascarpone.
Całość przykrywamy bitą śmietaną, świeżymi truskawkami i czekoladą.
 


 

44 komentarze:

  1. Ale cudne ciacho :-) poproszę kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe ,aż chce się po nie sięgnąć ...pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję i pozdrawiam również ;).

    OdpowiedzUsuń
  4. cudeńko! ślicznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Polecam i zachęcam do spróbowania ;)

      Usuń
    2. Dlaczego na zdjęciu widać pierwszą warstwę truskawkową?

      Usuń
    3. Ponieważ po wyjęciu z formy po prostu odwróciłam ciasto tak, że warstwa truskawkowa znalazła się na dole.

      Usuń
  5. rewelacja:) ślinka cieknie:) na patrzeć się nie mogę:)

    OdpowiedzUsuń
  6. W przepisie jest najpierw budyń, a potem mus truskawkowy - na zdjęciu odwrotnie :)) Kolejność chyba nie ma tutaj znaczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja to ciasto odwróciłam ;). Budyń dajemy gorący, więc powinien być pierwszy, kiedy wystygnie dajemy mus.

      Usuń
    2. A mozna wiedziec jaka technika dokonałas tego odwrócenia.Wyglada po prostu obłednie i zapewne tak smakuje :)

      Usuń
    3. Wyjęłam z formy i odwróciłam ;).

      Usuń
  7. dziś przetestuję :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajny placek kiedyś go wypruboje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobiłam to ciasto! Właśnie jestem po delektacji ;-) wspaniałe, bardzo proste. Użyłam dużej blaszki, stąd też dałam więcej składników. Dziękuję za ten przepis, będę go czesto wykorzystywać! Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Życzę smacznego i cieszę się z kolejnej zadowolonej osoby.

      Usuń
  10. Gdy tylko zobaczyliśmy te zdjęcia było wiadomo, jaki deser zagości u nas na weekend ;) Wyszło pyszne! Dziękujemy za te smakowitą inspirację!
    http://narzeczeniwkuchni.blogspot.com/2015/06/ciasto-z-budyniem-i-musem-truskawkowym.html

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam, czy to normalne że galaretka bardzo długo tężeje? Bo moja już 3h i jeszcze jest płynna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie powinno tak być. Galaretka zalana małą ilością wody i rozpuszczona w gorącym musie powinna dość sprawnie stężeć. Może winą jest temperatura w domu, lub fakt zagotowania jej. Proszę wstawić do lodówki. Może coś to da.

      Usuń
    2. Nie powinno tak być. Galaretka zalana małą ilością wody i rozpuszczona w gorącym musie powinna dość sprawnie stężeć. Może winą jest temperatura w domu, lub fakt zagotowania jej. Proszę wstawić do lodówki. Może coś to da.

      Usuń
    3. Nie powinno tak być. Galaretka zalana małą ilością wody i rozpuszczona w gorącym musie powinna dość sprawnie stężeć. Może winą jest temperatura w domu, lub fakt zagotowania jej. Proszę wstawić do lodówki. Może coś to da.

      Usuń
  12. Wstawiłam do lodówki i od razu stężała :) ciasto przepyszne! Na pewno będę często robić, dziękuję za przepis, pozdrawiam, Magda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Więc mamy winowajcę w postaci temperatury ;). Bardzo się cieszę, że ciacho smakuje tak jak nam. Zapraszam do dzielenia się swoimi wypiekami i nie tylko na naszej stronie FB.

      Usuń
  13. witam a czy z mroźonych też wychodzi bo do sezonu truskawkowego jeszcze troszke:-)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Jedynie trzeba próbować na cukier,ponieważ mrożone truskawki są czasami po prostu kwaśne ;)

      Usuń
  14. w jakiej ilości wody rozrobić galaretki ? najpierw myślałam że może takie w proszku wrzucić do musu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Galaretki zalewamy półtorej szkl zimnej przegotowanej wody. Dzięki temu żelatyna ładnie spęcznieje i całość ładnie rozpuści się w musie. Można dodać proszek do musu, ale ciężej będzie w nim rozpuścić galaretkę.

      Usuń
  15. w jakiej ilości wody rozrobić galaretki? najpierw myślałam że trzeba dodać do musu od razu w proszku prosto z paczki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Półtorej szkl zimnej przegotowanej wody. Po ok 10 min rozpuszczamy je w kąpieli wodnej, lub w mikrofali.

      Usuń
  16. 4 budynie na 1 litr mleka ? Nie będzie za gęste ?

    OdpowiedzUsuń
  17. Na zdj każda warstwa przekładana herbatnikami a w opisie o tym nie pisze?czyli napeczniała galaretka siup do musu??

    OdpowiedzUsuń
  18. U mnie budyń pływa niewiem czemu 😣

    OdpowiedzUsuń
  19. Smaczne ciasto. Mąż wciąż się zajada 👍😊 polecam

    OdpowiedzUsuń
  20. Witam ,ile herbatników wychodzi na całe ciasto ?

    OdpowiedzUsuń
  21. ile herbatników potrzeba na całość

    OdpowiedzUsuń
  22. A ta śmietaną dekorujemy dzisiaj czy dopiero na drugi dzień przed podaniem?

    OdpowiedzUsuń

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.