czwartek, 3 lipca 2014

Pularda w miodzie z pieczonymi ziemniakami i pieczonym jabłkiem.

Wiem że pularda brzmi dziwacznie. Ale to po prostu młoda kura, która jest tuczona w taki sposób, aby uzyskać delikatne i kruche mięso. Jest znana w kuchni staropolskiej.
Pyszna, pieczona z dodatkiem miodu, ziół. Dopełnieniem były pieczone młode ziemniaczki i jabłka z wiśniami. Czysto szlachecki obiad.




































Składniki:
  • 1 pularda (lub mały kurczak do 1,5 kg)
  • miód (Miód kurpiowski ChOG)
  • gałązka rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej Kamis
  • odrobina sosu tabasco
  • 100 ml wytrawnego sherry
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • 2 jabłka (jabłka łąckieChOG)
  • wydrylowane świeże wiśnie (Wiśnia nadwiślanka ChNP) ok 10 szt.
  • 500 g młodych ziemniaków
  • olej rzepakowy
 Wykonanie:
Pulardę umyj, osusz i pokrój na porcje. Igiełki rozmarynu oderwij i drobno pokrój. Czosnek obierz, posiekaj i rozetrzyj z odrobiną soli. Wymieszaj rozmaryn z czosnkiem, mieloną papryką, tabasco, 2 łyżkami miodu, 2 łyżkami oleju. Posmaruj pulardę tą marynatą, przykryj i wstaw do lodówki na ok godzinę. Przekładaj mięso co jakiś czas. 
Mięso ułóż na blaszce, posól do smaku i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 st funkcja termoobieg na dolny poziom.
Obrane ziemniaki pokrój na pół lub na 4 części ( w zależności od wielkości), polej odrobiną oleju i dopraw do smaku ulubionymi przyprawami (papryka, sól, pieprz,......). Przełóż na blaszkę i wstaw po 15 min od włożenia mięsa do piekarnika, na górny poziom. Po kolejnych 15 min wstaw blaszkę z przygotowanymi jabłkami na środkowy poziom i piecz kolejne 15-20 min.
Jabłka przekrój na pół, usuń gniazda nasienna. Do środka wlej odrobinę miodu i ułóż wiśnie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.