sobota, 14 czerwca 2014

Orzechowa tarta w karmelu na kruchym cieście z olejem rzepakowym.

Pyszna! Nie ukrywam bardzo słodka, karmelowa na kruchym cieście z dodatkiem oleju rzepakowego i żółtkiem jaja kaczego.  Z wielką ilością orzeszków ziemnych ;). Olej rzepakowy jest źródłem kwasów omega -3, dlatego też jest stałym bywalcem w mojej kuchni i nie waham się go używać. Powinien być częścią naszej codziennej diety. Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe występujące w oleju rzepakowym skutecznie obniżają poziom złego cholesterolu, a także pomagają w walce z nadciśnieniem




Składniki:
  • 250 g mąki pszennej 
  • 1/4 szklanki bardzo zimnej wody
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego 
  • cukier waniliowy 
  • 1 żółtko jaja kaczego
  • 300 g orzechów ziemnych (ja dałam pół na pół solone i nie)
  • 360 g cukru
  • 100 ml wody
  • 100 g masła
  • 100ml śmietany kremówki

Wszystkie składniki na ciasto łączymy że sobą. Owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok 30 min. Po tym czasie wałkujemy ciasto i przenosimy je na formę od tarty. Nakłuwamy spód widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok 20 min. Tak aby nam się ładnie zrumieniła.
Cukier wsypujemy do rondelka z grubszym dnem dolewamy wodę i gotujemy. Pilnujemy, aby karmel nam się nie spalił. Musi mieć kolor bursztynowy. Następnie zdejmujemy z palnika i dodajemy masło i śmietankę. Musimy bardzo uważać, ponieważ jest to mieszanka wybuchowa i łatwo jest o poparzenie. Kiedy wszystko nam się ładnie połączy wstawiamy całość na gaz i gotujemy jeszcze poprzez chwilę. Zdejmujemy z palnika i dodajemy nasze orzeszki i mieszamy, aby karmel dokładnie pokrył orzeszki. Całość wylewamy na upieczony i zimny spód tarty. Odstawiamy do wystudzenia.
Gotowe. Do porannej kawki jak znalazł.
Możemy również spód przygotować w klasyczny sposób. Korzystając z przepisu (TU).



4 komentarze:

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.