środa, 25 czerwca 2014

Chłopskie risotto.

Przyznam się, że to pierwsze risotto jakie w życiu robiłam. 
Dzięki temu wiem, że nie ostatnie ;).
 Jest pyszne, takie swojskie i można się nim najeść! 
Naszej rodzince smakowało bardzo! 




Składniki:
  • 2 szkl ryżu do risotto Arborio
  • 1 szkl wina białego wytrawnego 
  • ok 1 l bulionu (drobiowego, warzywnego)
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1 szkl mrożonego groszku
  • 1 cebula
  • 2 mniejsze marchewki
  • 200 - 300 g  kiełbasy cienkiej (myśliwska GTS)
  • olej rzepakowy do smażenia ok 3 łyżek
  • 20 - 30 g sera Rubin
Wykonanie:
Kiełbasę pokroić w kostkę i usmażyć na oleju. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i marchew i chwilkę razem podsmażyć. Dodać ryż i mieszając smażyć, aż się zeszkli. Dolać wino i dokładnie wymieszać. Wino bardzo szybko zniknie, więc trzymając na małym gazie wywar dodajemy go łyżka wazowa po łyżce, czekając każdorazowo, aż ryż wchłonie płyn. Musimy pamiętać o ciągłym mieszaniu. Kiedy ryż jest na wpół twardy dodajemy mrożony groszek, dolewamy płynu i gotujemy ok 5-10 min. Na sam koniec dodajemy starty ser, doprawiamy pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i podajemy. 



4 komentarze:

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.