poniedziałek, 15 lipca 2013

Pokochaj olej rzepakowy! Ciasto z serem ricotta i brzoskwiniami.

Przepis na kampanię Katarzyny Bosackiej promującej olej rzepakowy.
 POKOCHAJ OLEJ RZEPAKOWY, której ekspertem jest Katarzyna Bosacka? Dzięki akcji mamy odkryć zalety oleju rzepakowego, nie tylko w sztuce kulinarnej, ale również w aspekcie zdrowotnym. Od serca polecam! Jak i ciasto i olej!

Naprawdę boskie, wilgotne, nie za słodkie ciasto. Jest to w sumie przepis na babeczki, ale forma ciasta mi bardziej odpowiada.
Składniki i przygotowanie:
Składniki
2 ½ szklanki mąki uniwersalnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli
1 1/3 szklanki jasnego brązowego cukru
½ szklanki kremowego sera ricotta
½ szklanki oleju rzepakowego
2 jajka
1 ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 szklanka pokrojonej w kostkę obranej brzoskwini
2 obrane i pokrojone w plasterki brzoskwinie do przybrania
cukier do posypania
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 175ºC. Przesiać do miski mąkę, proszek do pieczenia,
sodę oczyszczoną i sól. W drugiej misce wymieszać brązowy cukier, ricottę,
olej, jajka i ekstrakt waniliowy. Dodać sypkie składniki i mieszać krótko,
tylko do momentu, aż składniki się połączą. Dodać brzoskwinię pokrojoną w
kostkę, zamieszać.
Przygotowaną masę należy przełożyć do 2 keksowych
foremek (prostokątnych, wąskich, o wysokich brzegach), ozdobić plasterkami
brzoskwiń i posypać cukrem, a następnie piec przez 45 – 55 min. w
temperaturze 175ºC, aż zbrązowieje, a szpikulec wbity w środek będzie
czysty i suchy po wyjęciu. Ostudzić ciasto przez 20 min, wyjąć z foremek i
pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Porady:
Aby odmierzyć ilość serka, należy wlać do ½ szklanki olej i uzupełnić
serkiem do pełnej szklanki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.