piątek, 5 lipca 2013

Mega babeczki ze snikersem, bitą śmietaną i karmelem.


Mega smaczne, mega urocze i mega..... Przepis  Dorotki z MW.

(...)Składniki

- 225 g mąki pszennej
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 jajko
- 150 ml mleka
- 50 ml oleju słonecznikowego
- trochę zapachu waniliowego
- 2 batoniki snikers (58 g każdy, posiekane na kawałki)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do naczynia przesiać mąkę wymieszaną z cukrem, proszkiem i solą. Odłożyć.
W drugim naczyniu roztrzepać  jajko z mlekiem, olejem i zapachem. Połączyć  oba naczynia, wymieszać widelcem tylko do połączenia się składników.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wyłożyć do nich ciasto do połowy wysokości papilotek i wpychać kawałki snikersów.* Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 - 23 minuty, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić.
- 1,5 - 2 batoniki snikers (58 g każdy, posiekane na kawałki
- 500 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej
- 2 - 3 łyżki cukru
- łyżeczka cukru wanilowego
- łyżka żelatyny**
Żelatynę zalać 2  łyżkami zimnej wody np w szklance  i poczekać aż napęcznieje. Wstawić szklankę do gorącej wody i za chwilkę nam się rozpuści. Lub na chwilkę do mikrofali, dosłownie kilka sek.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier i rozpuszczoną żelatynę.
Do rękawa cukierniczego z okrągłą, szeroką na 1 cm tylką przełożyć bitą śmietanę. Ozdobić babeczki. Udekorować kawałkami snikersów i sosem karmelowym.
Mega boski sos karmelowy
- 125 g cukru można użyć brązowego
- 2 łyżki wody
- 75 ml śmietany kremówki 
- 25 g masła
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do garnka wsypać cukier i wlać wodę. Lekko podgrzewać, bez mieszania, aż cukier się rozpuści (najpierw wyparuje woda, potem powstanie mocno scukrzona masa, która się rozpuści i nabierze ładnego karmelowego koloru). Lekko podgrzewać dalej, około 2 - 4 minut,do koloru brązowego, ale nie zbyt ciemnego.
Zdjąć z palnika, wmieszać szybko kremówkę i masło, intensywnie mieszając. Uwaga: łatwo o poparzenie, należy być ostrożnym; mieszanina reaguje dość wybuchowo. Powstały sos wystudzić.(...)


* w oryginalnym przepisie jest, aby kawałki snikersa wmieszać do ciasta. Jednak ja miałam problem aby w każdej babeczce była ta sama ilość batonów. Więc kolejne robiłam tym sposobem.

** Dorotka nie używa żelatyny do bitej śmietany. Ja i owszem nie ma problemu z tym, że postawię babeczki i one mi popłyną. Choć z drugiej strony nie mają czasu na to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.