wtorek, 2 lipca 2013

Parówki w cieście drożdżowym.

Składniki na ciasto drożdżowe.
- 40 g świeżych drożdży
- 4 łyżki ciepłego mleka 
- 1 łyżeczka cukru 
Z tych składników robimy zaczyn. Rozkruszy drożdże do miseczki, dodać mleko i cukier.  Wymieszać i odstawić na chwilę.
- 500 g mąki
- 2 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
- łyżeczkę soli
- 4 łyżki śmietany
- 2 łyżki oleju
- niepełna szklanka ciepłego mleka
- około 10 parówek
Wykonanie:
Mąkę  umieść w dużej misce. Dodaj rozczyn drożdżowy, śmietanę, żółtka, sól olej i wyrabiaj ciasto, stopniowo dodawaj mleko wg potrzeby.  Ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 1 cm. Placek pokrój na paski o szerokości około 2 cm. Parówki podziel na dwie połówki. Każdą z nich owiń paskiem ciasta zaczynając oklejanie od części przeciętej. Zostawiamy kawałek ciasta na oczy i łapki. Parówki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, zachowujemy spore odstępy, bo będą mocno rosły. Kiedy parówki są gotowe,  z pozostawionego ciasta uformuj małe kuleczki, zamocz je w białku i przyklej jako oczy. Przygotuj odnóża i również zamocz w białku i przyklej. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem, wtedy po upieczniu będą miały piękny kolor i będą się błyszczeć. Piekarnik nagrzej do 170 stopni. Parówki piecz około 25 minut – do zrumienienia.Najlepsze są na ciepło.

2 komentarze:

  1. Parówki kroimy na pół wzdłuż czy w poprzek?

    OdpowiedzUsuń
  2. Kroimy na pół w poprzek. Tak aby otrzymać dwie mniejsze parówki.

    OdpowiedzUsuń

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.