poniedziałek, 30 września 2013

Serniczki ze słodką śmietaną i brzoskwinaimi.

Pamiętam ich smak z dzieciństwa. 
Były i są najlepsze pod słońcem. 
Często kupowane w "jadłodajni" przy okazji.
 Ulubione jedzenie z "Podlesiaka" kiedy byłam na studiach i teraz ulubiony deser moich dzieci. 
Skąpane w słodkiej waniliowej śmietanie, z dodatkiem owoców, delikatne, miękkie.... 
Kiedy je robię i jem, to tak jakbym cofnęła się w czasie.
Gorąco polecam.

Składniki:

  • 500 g sera białego
  • szkl mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • małe opakowanie cukru waniliowego
  • olej do smażenia
  • ulubione owoce
  • śmietana 

Wykonanie:
Ser zmielić lub przecisnąć przez praskę, połączyć z mąką, cukrem, cukrem waniliowym i jajkami. Dobrze oprószyć ręce mąką i formować nasze serniczki. Ciasto jest bardzo klejące.
Smażymy je a złoty kolor na mniejszym ogniu po obu stronach.
Z tej porcji wyszło mi 10 serniczków.
Podajemy gorące, polane śmietaną posłodzoną do smaku. Opcjonalnie można ułożyć ulubione owoce.
Smacznego.

3 komentarze:

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.