środa, 11 września 2013

Szaszłyki


Pysznych przekąsek ciąg dalszy. 
Od kiedy nauczyłam się jak je przyrządzać, 
aby nie były suche i twarde goszczą na naszym stole dość często. Jako szczęśliwa posiadaczka piekarnika z możliwością pieczenia z parą mogę sobie poszaleć. 
Idealnym dodatkiem 
do szaszłyków jest Party Dip Barbecue Prymat.
 Jednak i bez funkcji pary w piekarniku można uzyskać
 taki sam efekt. Zaraz opiszę dokładnie jak.

Składniki:
  • 1/2 kg karkówki/ łopatki
  • 2 większe cebule
  • 4 papryki
  • pieczarki
  • 10 plastrów boczku wędzonego
  • oliwa
  • ulubione przyprawy
  • Party Dip Barbecue Prymat
Mięso kroimy w kostkę ok 3 cm. starając się, aby kawałki były równe. Polewamy je oliwą posypujemy ulubionymi przyprawami. Mieszamy wszystko dokładnie tak aby przyprawy i olej pokryły każdy kawałek naszego mięsa. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Najlepszą opcją jest cała noc.
Patyczki do szaszłyków wkładamy do naczynia z wodą na kilka min. W tym czasie przygotowujemy nasze warzywa. Paprykę kroimy na kawałki mniej więcej wielkości naszej mięsnej kostki, cebulę kroimy na 4 części i dzielimy na "łupinki". Pieczarki kroimy w zależności od ich wielkości. Najfajniejsze są najmniejsze, które nie wymagają krojenia. Boczek wędzony kroimy w kawałki. Wyjmujemy wykałaczki z wody i wbijamy na nie na przemian mięso i  warzywa. Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni. Na dno piekarnika wsuwamy blachę z wyposażenia piekarnika i wlewamy do niej wodę, tak aby zakryła dno. Na ruszcie układamy nasze szaszłyki i pieczemy je tak ok 20 min. Po upływie tego czasu włączamy górną grzałkę, funkcję grilla i pieczemy ok 15 min lub mniej. Tak, aby odrobinkę się zarumieniły. gdy są gotowe wyjmujemy i podajemy z ulubionym sosem. U mnie boski Party Dip Barbecue Prymat.
Party Dip Barbecue Prymat przygotowujemy zgodnie z zaleceniami producenta.
Najlepsze są gorące podane z frytkami....

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.