poniedziałek, 30 września 2013

Rewelacyjny tort brzoskwiniowy z bitą smietaną i mascarpone.




Okazji do świętowania nigdy nie zabraknie. 
Bynajmniej, kiedy ma się sporą rodzinę. 
Tort jest zawsze elementem dodającym 
szyku i finezji  każdemu przyjęciu. 
Dekoracja jest niby prosta, bez kolorowych akcentów. Stonowana, szykowna i jak dla mnie majestatyczna. 
Motyle czekoladowe dodają lekkości. 
W smaku bardzo delikatny, nie słodki, 
kremowy.... z nutką brzoskwiniową. 
To była wersja bardziej dla dzieci, więc dorosłym kieliszek różowego wina Celebro.... Mniam!

Składniki:
Biszkopt jasny:
  • 5 dużych jajek
  • 3/4 szkl mąki pszennej
  • 1/4 szkl mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szkl cukru
Biszkopt ciemny:
  • 5 dużych jajek
  • 3/4 szkl mąki pszennej
  • 1/4 szk kakao
  • 1/2 szkl cukru
Masa:
  • ok 1200 ml śmietany kremówki 30 %
  • 500 g serka mascarpone
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • małe opakowanie cukru waniliowego
Mus brzoskwiniowy:
  • 2 puszki brzoskwiń
  • 2 łyżki żelatyny
Wykonanie:

Biszkopt jasny.
Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec dodajemy partiami cukier, kolejno żółtka stale ubijając. Na koniec wsypujemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, ale tylko samo dno i wylewamy na to nasze ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160-170 stopni i pieczemy ok 30-40 min. Do tzw suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy.
Biszkopt ciemny.
Wykonujemy tak samo jak jasny, tylko, że do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i kakao. Pieczemy w tej samej temp i tyle samo minut.


Mus brzoskwiniowy:
Brzoskwinie wyjmujemy z puszki i miksujemy  blenderem. Dodajemy rozpuszczoną w małej ilości wody żelatynę i dokładnie mieszamy. Zostawiamy do delikatnego ścięcia. Syrop posłuży nam do nasączenia naszego tortu.

Masa śmietankowo serowa:
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i studzimy. Połowę dobrze schłodzonej śmietany ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy połowę cukru pudru i cukru waniliowego. Następnie zmniejszamy moc miksera do minimum i dodajemy partiami  250 g zimnego serka  mascarpone i 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w małej ilości wody.

Tort.:
Biszkopty kroimy na 3 części każdy. Pierwszy blat  biszkoptu układamy na paterze. Nasączamy go syropem brzoskwiniowym i wykładamy 1/3 naszego musu brzoskwiniowego. Pokrywamy go masą śmietankową. Kładziemy kolejny krążek biszkoptu, nasączamy go i wykładamy masę śmietankową, kolejny biszkopt nasączamy kładziemy mus i śmietanę. I postępujemy tak do wyczerpania składników. Kiedy nasz tort jest złożony wstawiamy go do lodówki na ok godzinę.
Następnie ubijamy pozostała cześć śmietany w sposób opisany powyżej.  Do wykonania dekoracji użyłam tylki Wilton M1. Czyli napełniłam woreczek masą i wyciskałam róże na całej powierzchni tortu.

Motyle czekoladowe:
Na papierze do pieczenia rysujemy motyle. Czekoladę rozpuszczamy, przekładamy do woreczka cukierniczego robimy minimalną dziurkę i wyciskamy kontury naszego motyla płynną czekoladą. Należy pamiętać, aby odwrócić papier i nanosić czekoladę nie po tej stronie co było rysowane.
Gotowego motyla umieszczamy w rynience w kształcie litery V i czekamy, aż wystygną i czekolada stwardnieje.

*ta wersja tortu była przeznaczona głównie dla dzieci, dlatego też w wersji dla dorosłych można do syropu z brzoskwiń dodać ulubionego alkoholu.
W naszym przypadku wystarczyła lampa ;) różowego wina Celebro....
Oj było pysznie!

To był ostatni kawałek ciacha.... Więc jest delikatnie wymordowany.... Ale reszta trzymała się i kroiła bosko.


17 komentarzy:

  1. był przepyszny, każdy z gości był zachwycony w szczególności mały solenizant :) i jego mama :) Przepis dodany do ulubionych.

    OdpowiedzUsuń
  2. whoah this blog is magnificent i like reading your posts.
    Stay up the great work! You recognize, a lot of persons are searching around for this information, you could aid them greatly.


    Feel free to visit my web blog ... incolombia.net ()

    OdpowiedzUsuń
  3. Hello there, You have done a fantastic job. I'll certainly digg it
    and personally recommend to my friends. I am confident they'll be benefited from this site.


    My web-site :: venus factor video

    OdpowiedzUsuń
  4. A czy ten tort można zrobić dzień wcześniej? Chodzi mi oto czy róże z tego kremu są trwałe i nic się z nimi nie stanie?

    OdpowiedzUsuń
  5. I am regular visitor, how are you everybody? This piece of writing posted at this web site
    is actually fastidious.

    my web page ... click hyperlink

    OdpowiedzUsuń
  6. 250 g serka dodaję do połowy śmietanki, a pozostała część ( w przepisie 500g )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierwszą połowę ubijamy z połowy śmietany, sera mascarpone.... i używamy do przełożenia tortu.
      Drugą połowę przygotowujemy identycznie i używamy do ozdobienia naszego tortu.

      Usuń
  7. smutne ze po polsku zapomnieli

    OdpowiedzUsuń
  8. nie znalazłam odp. na pytanie czy tort mozna przygotować dzień wcześniej. jest piękny. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zawsze robię torty wieczorem, dzień przed imprezą. Ponieważ te ciasta jedzą dzieci i zależy mi na świeżości. Poza tym na kolejny dzień też jest dobry, ale rzadko coś zostaje.

      Usuń
    2. Ja zawsze robię torty wieczorem, dzień przed imprezą. Ponieważ te ciasta jedzą dzieci i zależy mi na świeżości. Poza tym na kolejny dzień też jest dobry, ale rzadko coś zostaje.

      Usuń
  9. Przyznam szczerze przepis wydaje się apetyczny, ale aż takich zdolności artystycznych, żeby go aż tak ozdobić to nie mam

    OdpowiedzUsuń
  10. Na jaką średnicę tortownicy ten przepis?

    OdpowiedzUsuń

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.