piątek, 28 czerwca 2013

Smażone lody

Smażone lody.
Rzadko kto wierzy, a jednak!
Troszkę zachodu będzie, ale warto.
Więc zaczynamy!
Potrzebować będziemy
Herbatniki,
Mogą być też dodatkowo wiórki kokosowe.
Ulubione lody,
Jajko,
Olej do smażenia.

Więc zaczynamy.
Robimy kulki z lodów i wkładamy do zamrażarki na ok 2 godz. Kruszymy herbatniki w miseczce. Wyjmujemy lody ( najlepiej pojedynczo )z zamrażarki i panierujemy wciskając jak największą ilość okruchów w kulki lodów. I ponownie kulki znów lądują w zamrażarce na 2 godz. Teraz roztrzepujemy jajko i kolejno obtaczamy kulki w jajku i ciastkach (do okruchów ciastek możemy dodać np wiórki kokosowe). I do zamrażarki najlepiej na całą noc. Wlewamy do garnka tyle oleju aby kulki mogły pływać. I bardzo dobrze go rozgrzewamy. Smażymy 20 sek. Po 10 sekundach obracamy kulki w oleju. Wyjmujemy i podajemy natychmiast. Najlepiej smażyć po 2 sztuki. Mniejsze prawdopodobieństwo ze coś nie wyjdzie.
Niebo w gębie!
Taki o oksymoron, ale wykonalny.

2 komentarze:

  1. Jadłam w samych kolosach i w cieście filo z sosem malinowym ,pycha więc i te pewnie pyszne

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam nie raz i jest to absolutnie wykonalne😀 efekt niesamowity. Podawałam w obtaczonej w brazowym cukrze połówce pieczonej gruszki,w otworku po pestkach wlałam łyżeczkę likieru kokosowego.Efekt WOW😀

    OdpowiedzUsuń

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.