piątek, 21 czerwca 2013

Domowe mleczko kokosowe


Domowe mleczko kokosowe.

100 g wiórek kokosowych
2 szkl wrzątku

Wiórki zalewamy szklanką wrzątku, odstawiamy na ok 2-3 godziny. Po tym czasie blendujemy je robiąc przerwy ( aby nie przegrzać blendera). Wyciskamy wiórki przez gazę lub na sitku. Wytłoczyny znów zalewamy szklanką wrzątku i znów blendujemy. Wyciskamy i cieszymy się smakiem doskonałego mleczka kokosowego.
Polecam!



2 komentarze:

  1. Pomysł na mleczko super! Mnie jednak ciekawi, czy da się oddzielić tłustą warstwę, z której będzie można zrobić bitą śmietanę? Gdzieś wyczytalam, że do tego potrzebne jest mleko o zawartości tłuszczu minimum 55%. Czekam na info i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Z informacji jakie posiadam śmietanka kokosowa ma 22%. I nie ubije się aż tak jak normalna, Ale się ubija. Z tego przepisu oddzieli nam się warstwa śmietanki, ale jaki procent będzie miała to nie wiem. Słyszałam, że można kupi śmietankę kokosową w proszku i dodaje się jedynie wodę. I chyba w tym wypadku jedynie można sobie samemu ustalać procenty. Ale nie znam jej i po prostu nie wiem.

    OdpowiedzUsuń

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.