wtorek, 28 października 2014

Waniliowy creme brulee

Na zewnątrz coraz zimniej, pogoda przestała nas rozpieszczać ;(. Osobiście nie napawa mnie to większym optymizmem. 
Znów zaczną się przeziębienia, bieganie od lekarza do lekarza.... Ale trzeba sobie dosładzać życie i bardzo skutecznie umilać chłodne, niekiedy nawet mroźne wieczory.
Przepis na creme brulee pochodzi ze strony Polsat Food Network 


creme, cazuela, deser


Składniki:

  • 2 ¾ szkl śmietany 30%
  • 1 laska wanilii
  • 5 dużych żółtek
  • ¾ szklanki cukru
  • brązowy cukier do posypania
Wykonanie:
Laskę wanilii rozcinamy na pół, zeskrobujemy nasionka i wkładamy je do śmietanki i całość podgrzewamy, uważając, aby się nie zagotowała. W misce ucieramy żółtka z cukrem na jasną masę do której dodajemy bardzo powoli gorącą śmietanę z wanilią cały czas mieszając. Całość przelewamy przez sitko, w celu pozbycia się ewentualnych grudek. Gotowy krem przelewamy do 6 kokilek, ewentualne powstałe pęcherzyki powietrza usuwamy wykałaczką, bądź ręcznikiem papierowym.
Piekarnik nagrzewamy do temp 160 stopni gotowe kokilki ustawiamy w większym naczyniu żaroodpornym, do którego wlewamy wrzącą wodę (jej poziom powinien być do połowy wysokości kokilki). Pieczemy ok 30 min, do momentu ścięcia się masy na brzegach. Następnie odstawiamy całość na 10 min i po tym czasie wyjmujemy kokilki z naczynia. Kiedy wystygną wstawiamy na minimum 3 godziny do lodówki. Przed podaniem wierzch crem brulee posypujemy warstwą cukru brązowego i ostrożnie specjalnym palnikiem karmelizujemy. Czynność powtarzamy do momentu uzyskania odpowiedniej dla nas warstwy karmelu.
Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.
Krem brulee bez karmelu na wierzchu można przechowywać 2 dni w lodówce.
Życzę smacznego.



3 komentarze:

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.