wtorek, 28 października 2014

Pyszna chałka.

Domowe, pyszne pieczywo - zawsze smakuje lepiej. 
Nie musi wyglądać bajecznie, musi smakować. 
U nas zawsze większa część znika na gorąco, ze szklanką zimnego mleka. Taka dziwna pozostałość u mnie po drugiej ciąży, kiedy to mąż w późnych godzinach  nocnych (moje ciążowe zachcianki) jeździł do pobliskiej piekarni i kupował mi gorące drożdżówki. Siadaliśmy wówczas na podłodze w pokoju z litrem lodowatego mleka i pałaszując to wszystko oglądaliśmy filmy.
Za każdym razem te wspomnienia wracają, dla takich chwil warto postać chwilę w kuchni.

Składniki:
  • 3 i 1/2 szkl mąki 
  • 1 jajko
  •  20 g świeżych drożdży
  • 100- 120g cukru 
  • 6 łyżek roztopionego chłodnego masła 
  • szczypta soli 
  • 1 szklanka mleka 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (u mnie mielona wanilia)
Wykonanie:

Drożdże rozrabiamy w odrobinie ciepłego mleka z łyżeczką cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Przesianą mąkę wsypujemy do miski, robimy dołek i wlewamy wyrośnięte drożdże. Posypujemy  mąką i czekamy, aż całość zacznie rosnąć. Jajko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie całość wlewamy do mąki. Dodajemy sól, masło i szkl ciepłego mleka. Wyrabiamy (ciasto będzie się troszkę kleiło). Odstawiamy całość do wyrośnięcia. Jak podwoi swoją objętość wyrabiamy ponownie przez chwilę i całość dzielmy na pół. Połowę ciasta dzielimy na 4 części, z każdej z nich formujemy wałek i zaczynamy zabawę w wyplatanie chałki.




Uplecione chałki przykrywamy ściereczką i czekamy aż urosną. Smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy np sezamem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok 30 min.

4 komentarze:

  1. Mmm, taka domowa chałka to po prostu niebo w buzi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko co domowe jest najlepsze. Nie musi wyglądać bajecznie, za to smak wszystko nam wynagrodzi ;).

      Usuń

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.