Odrobina wiosny jesienią? Czemu nie. Pewna alternatywa typowej sałatki, przekąski i braku pomysłu. Od siebie dodałam krewetki. Mąż zachwycony, ale to jednak nie moja bajka ;).
Inspiracja Polsat Food Network
Składniki:
- 10 szt krewetek tygrysich ( u mnie z powodu deficytów sklepowychmrożone, oczyszczone)
- pół cytryny
- 6 większych arkusz papieru ryżowego
- jajko
- sezam
- skruszone płatki kukurydziane
- olej do smażenia
- kilka gałązek szczypioru
- papryka surowa
- mała marchew
- sałata rzymska
- ogórek gruntowy
- olej do smażenia
- limonka
- 115g majonezu
- sos chili
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku, zgniecione
- 1 łyżka brązowego cukru
Wszystkie składniki sosu majonezowego mieszamy ze sobą i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Krewetki rozmrażamy i zostawiamy na chwilę na sitku aby obciekły. Następnie skrapiamy je sokiem z cytryny i wstawiamy przykryte do lodówki na ok 20 min.
W jednej miseczce roztrzepujemy jajko z odrobiną mleka, do drugiej wsypujemy pokruszone płatki kukurydziane, do trzeciej wsypujemy sezam. Po wyjęciu krewetek z lodówki, obtaczamy najpierw w płatkach, potem w jajku i sezamie. Smażymy na rozgrzanym oleju po ok 2 minuty z każdej strony.
Papier ryżowy moczymy delikatnie w wodzie i układamy na desce. Nakładamy kawałki sałaty, pokrojone w słupki kawałki ogórka i marchewki, kilka gałązek szczypioru. Nakładamy troszkę gotowego sosu, na to usmażoną i przekrojoną na pół krewetkę. Całość zwijamy jak krokieta, naleśnika. Podajemy z kawałkami limonki, sosem sojowym/teryjaki i kawałkami krewetek.
Wygląda super. Podejrzewam, że smakuje równie dobrze:)
OdpowiedzUsuńPodobno tak ;). Ale jednak jestem niereformowalna i nikt m nie do owoców morza chyba nie przekona. Mężowi smakowało ;)
UsuńUwielbiam,ale bez krewetek, wogle same warzywka :)
OdpowiedzUsuńTo i tak by nie była moja bajka chyba ;). Z tego co widzę to chyba prosta baba jestem ;)
UsuńMoże kiedyś zrobię, bo uwielbiam krewetki :)
OdpowiedzUsuńświetna przekąska/1
OdpowiedzUsuń