sobota, 18 października 2014

Czekoladowe muffinki

Szybkie, proste i bardzo czekoladowe. Przepis Nigelli Lawson. 
Reklama tych babeczek jest naprawdę zbędna.
Uwierzcie mi na słowo - są spektakularne w smaku.

deser, czekolada, nigela

































Składniki:
  • 1 3/4 szkl mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 szkl cukru pudru
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szkl oleju
  • 1 jajko
  • 3/4 szkl czekoladowych groszków do ciasta 
  • aromat waniliowy



Wykonanie:
 Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i cukrem pudrem. Wszystko dokładnie mieszamy. W innym naczyniu łączymy ze sobą mokre składniki :jajko, mleko, olej, wanilię. Następnie mieszamy ze sobą zawartość obu misek do momentu połączenia się składników.  Na koniec dodajemy czekoladowe groszki i mieszamy.  Gotowe ciasto przekładamy do papilotek, (które znajdują się w  blaszce na muffinki) i pieczemy przez ok. 20-25 minut w temp. 200 stopni.
Smacznego! ;)

2 komentarze:

  1. Ale pyszne babeczki, mniam, wyglądają bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie wyglądają, przekąska do kawy w sam raz.

    OdpowiedzUsuń

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.