poniedziałek, 13 października 2014

Mleczna kanapka.

Rewelacyjna, delikatna i bardzo, ale to bardzo odchudzona wersja obowiązującego przepisu. 
Gorąco polecam

ciasto, mleczna, biszkopt czekoladowy, kinder




Składniki:
ciasto:
  • 6  jajek
  • 150 g  cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • 40 g kakao
  • 10 g mąki ziemniaczanej
  • 40 g masła
masa:
  • 500 ml śmietany 30-36%
  • tuba mleka skondensowanego klasycznego (lub 2 jak ktoś woli słodsze)
  • 40-60 ml miodu 
  • 3 łyżeczki zelatyny
Wykonanie:

ciasto:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
Mąki przesiewamy razem z kakao i odkładamy.
Kwadratową tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
Jaja miksujemy razem z cukrem (nie oddzielamy białek od żółtek) na najwyższych obrotach miksera ok 15 min. do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy. Całość powinna potroić swoją objętość. Mieszamy to delikatnie z przesianymi mąkami i na koniec dodajemy roztopione i wystudzone masło (należy wcześniej masło wymieszać dokładnie z łyżką ciasta).
Całość przelać do wyłożonej formy i piec w temp 175 stopni C ok 40 min. Kiedy wystygnie przekroić na pół.

masa:
Żelatynę zalewamy 2-3 łyżkami wody i odstawiamy na kilka min, aby napęczniała. I podejrzewając ja w np w mikrofali rozpuszczamy ją. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy mleko w tubce, miód i rozpuszczoną żelatynę. Wszystko razem dokładnie mieszamy i smarujemy połowę upieczonego ciasta.
Przykrywamy drugą płową i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Nie pozostaje nic jak życzyć Wam smacznego!



8 komentarzy:

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.