poniedziałek, 5 maja 2014

Mozaika drobiowa


































I jest kolejny przepis wykonany dzięki szynkowarowi. 
Pyszna mozaika drobiowa. Wykonana z ćwiartek kurczaka, 
więc nie jest sucha. Jak dla mnie przepyszna. Teoretycznie w planach miała być galareta z kurczaka, a zrobiłam wędlinę ;). To też ma pyszną galaretkę i o ile mniej roboty. 

Składniki:
  • 3 -4 ćwiartki z kurczaka (ok 800-900 g samego mięsa)
  • Natura Smak Sułtańska
  • sól
  • 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
Wykonanie:

Wypruwamy kości  z ćwiartek kurczaka i kroimy na kawałki. Obsypujemy opcjonalnie solą (do smaku) i sporą ilością przyprawy sułtańskiej i żelatyną. Wszystko razem dokładnie mieszamy i wkładamy do szynkowaru. Zamykamy go i wstawiamy do garnka wyłożonego ściereczką i gotującą się wodą. Gotujemy ok 60 min pod przykryciem. Wyjmujemy szynkowar z wody i odstawiamy do wystudzenia. Następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin. Otwieramy szynkowar i wyjmujemy naszą pyszną mozaikę.
Ja życzę smacznego.


4 komentarze:

  1. A dla mnie takie cos rozpadlo sie co zle zrobilam?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może Pani/Pan całość za wcześnie została wyjęta? Lub za mało mięsa było i się nie sprasowalo? Sama nie wiem. Ja często robię te wędliny i nie miałam problemów. Nie jest to tak zbite jak sklepowe, ale kroi się ok.

      Usuń
  2. Mozaika jest przepyszna, smaczna, dodałam inny skład przypraw. Wygląda jak na zdjęciu. Polecam....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że wędlina smakowała. W gotowaniu o to chodzi, aby kierować się własnym smakiem.

      Usuń

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.