sobota, 24 maja 2014

Arbuzowo waniliowy sernik nazimno.

Upał, upał, upał i jeszcze raz upał....
 Ale narzekała nie będę. Wspominam tylko chwilę, 
kiedy w zimne wręcz mroźne dni brakowało mi tego,
 co dzieje się teraz i od razu przestaję narzekać.
 Czeka jeszcze na mnie do zrobienia tort na dzień mamy. 
Ale teraz dość szybki i o dziwo mało skomplikowany sernik na zimno na bazie serków homogenizowanych i galaretki. 
Forma arbuza bardzo mi się spodobała, bo niebawem sezon na moje uwielbiane owoce. 
Dodatek czekolady czyni go naprawdę ciekawym.

Składnik:
  • 5 opakowaniń serka waniliowego homogenizowanego (każdy po125 g)
  • 3 galaretki arbuzowe Winiary wersja limitowana
  • 2 łyżki żelatyny
  • barwnik zielony
  • kropelki czekoladowe
  • cukier waniliowy/zapach
  • opakowanie po litrowym soku/napoju/mleku
  • folia spożywcza
Wykonanie 3 galaretki rozpuszczamy w połowie zalecanej ilości gorącej wody. Mieszamy dokładnie z 3 serkami i odstawiamy aby zaczęła stygnąć. Kiedy ma konsystencję gęstego kisielu wkładamy czekoladowe kropelki (imitują arbuzowe pestki) i mieszamy.


Wcześniej odcinamy wieczko opakowania po soku,płuczemy i dokładnie wycieramy. Naszą serową masę przekładamy do niego i pionowo wstawiamy do zamrażarki na ok 10-15 min. Sernik ładnie nam zwiąże i kropelki nie opadną na dół.
Całość wstawiamy do lodówki. Kiedy sernik jest ścięty rozcinamy kartonik i delikatnie wyjmujemy jego zawartość. Folię spożywczą układamy na równej powierzchni np. na desce do krojenia. Łyżkę żelatyny rozpuszczamy w 2 łyżkach wody i mieszamy z 2/3 opakowania serka,dodajemy do smaku cukru waniliowego, lub zapachu (zostawiamy ok 2-3 łyżeczek),a resztę wylewamy na folię tak, aby później można było w to zawinąć nasz arbuzowy sernik. Wstawiamy całość do lodówki na ok 3-4 min. Układamy sernik na brzegu i za pomocą foli owijamy go białą warstwą. Na drugiej foli robimy łyżką paski imitujące wzór na skórce arbuza, do pozostałej masy dodajemy barwnik spożywczy zielony i powtarzamy czynność z paskami.
Łyżkę żelatyny rozpuszczamy w 2 łyżkach wody i łączymy z pozostałymi serkami i cukrem/zapachem. Barwimy go na mniej zielony kolor niż nasze paski i zalewamy wzór w kształt prostokąta. Kiedy biała warstwa się zsiądzie całość owijamy w zieloną "skórkę" i wstawiamy do lodówki na chwilę, aby całość nam się dobrze zsiadła.






Rozpocznij owocowy sezon z galaretkami WINIARY!

20 komentarzy:

  1. Wygląda fantastycznie, podziwiam kreatywność :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy pomysł :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomysł rewelacyjny i wykonanie również. Super!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda niesamowicie, doskonały pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetnie wygląda:))i tez pewnie smakuje zajebiscie;;;

    OdpowiedzUsuń
  6. próbowałam, pyszne niebo w gębie :0. Naprawdę pycha

    OdpowiedzUsuń
  7. Chyba najbardziej kreatywny sernik jaki widziałam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój chyba jak do tej pory napewno. Dziękuję.

      Usuń

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.