poniedziałek, 17 lutego 2014

Świetny tort owca - idealny na urodziny dziecka.

Pamiętam wszystko jakby to było wczoraj. 
2 kreski na teście ciążowym, miesiące oczekiwań... 
A tu mój synuś kończy 7 lat. A córcia skończyła 4. 
Jej, ale ten czas ucieka! 
Tort powstał specjalnie na urodziny moich Kochanych Skarbów. Więc niech nie zmyli was liczba na torcie. 
Tort był duży i wspólny!
Jeszcze raz Wszystkiego najlepszego  Kochane moje Bączki!



Składniki:

Biszkopt jasny:

  • 5 dużych jajek
  • 3/4 szkl mąki pszennej
  • 1/4 szkl mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szkl cukru
Biszkopt ciemny:
  • 5 dużych jajek
  • 3/4 szkl mąki pszennej
  • 1/4 szk kakao
  • 1/2 szkl cukru
Masa:
  • ok 1200 ml śmietany kremówki 30 %
  • 500 g serka mascarpone
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • małe opakowanie cukru waniliowego 
owoce:
  • borówka amerykańska,
  • truskawki
  • maliny
 Nasączenie:
  • ok 1 l przegotowanej ostudzonej wody
  •  sok z cytryny
  • cukier
Do dekoracji:
  • tylka gwiazdka
  • czekolada
  • masa cukrowa
  • barwnik spożywczy różowy 
  •  wykałaczki
Wykonanie:

Biszkopt jasny.
Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec dodajemy partiami cukier, kolejno żółtka stale ubijając. Na koniec wsypujemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papier do pieczenia, ale tylko samo dno i wylewamy na to nasze ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160-170 stopni i pieczemy ok 30-40 min. Do tzw suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy.
Biszkopt ciemny.
Wykonujemy tak samo jak jasny, tylko, że do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i kakao. Pieczemy w tej samej temp i tyle samo minut.

  Masa śmietankowo serowa:
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i studzimy. Połowę dobrze schłodzonej śmietany ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy połowę cukru pudru i cukru waniliowego. Następnie zmniejszamy moc miksera do minimum i dodajemy partiami  250 g zimnego serka  mascarpone i 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w małej ilości wody.


Nasączenie:
Do wody dodajemy sok z cytryny i cukier do smaku. 

Tort.:
Biszkopty kroimy na 2-3 części każdy. Pierwszy blat  biszkoptu układamy na paterze. Nasączamy go ponczem  i wykładamy część masy śmietankowo-serowej. Na nią układamy dowolne owoce (u mnie były to borówki). Kładziemy kolejny krążek biszkoptu, nasączamy go i wykładamy masę śmietankową i kolejną porcję owoców, kolejny biszkopt nasączamy kładziemy krem  i owoce.I postępujemy tak do wyczerpania składników. Kiedy nasz tort jest złożony wstawiamy go do lodówki na ok godzinę.
Następnie ubijamy pozostała cześć śmietany w sposób opisany powyżej.  Wierzch pokrywamy idealnie gładko masą śmietankową a do reszty dekoracji użyłam tylki Wilton M1. Czyli napełniłam woreczek masą i wyciskałam owieczkowe "kłaczki" po bokach tortu, dookoła wierzchu. Oczy i usta zrobione zostały z rozpuszczonej czekolady. Nosek i uszka ulepiłam z masy cukrowej. Polecam tylko umieszczenie dekoracji tuż przed samym podaniem, Ponieważ masa cukrowa rozpuszcza się w zetknięciu z masą śmietankową.





7 komentarzy:

  1. dekoracja bombowa, na zbliżające się święta świetna

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna owca, bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  3. This blog was... how do you say it? Relevant!!
    Finally I've found something which helped me. Appreciate it!


    Also visit my site; big media presence

    OdpowiedzUsuń

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.