środa, 12 lutego 2014

Czereśniowa rozkosz pod pierzynką.

Jakże majestatyczny i niebywale pyszny deser.
 Kremowe lody waniliowe, otoczone bezą włoską, 
a w środku czeka nas  niespodzianka -czereśnie i kardamon. 
Duet jak dla mnie wręcz idealny! 
Dodający tą przysłowiową kropkę nad "i". 
Polecam gorąco.



Składniki:

300 g czereśni bez pestek (mogą być mrożone)

cukier
kardamon
4 białka
200 g cukru
70 ml wody
5 dużych jajek 
3/4 szkl mąki pszennej 
1/4 szk kakao 
1/2 szkl cukru  


Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier i żółtka. Wsypujemy przesianą mąkę z kakao i delikatnie mieszamy.
Wykładamy na dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia Jan Niezbędny. Wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok 15-20 min do tzw suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy. 
Czereśnie wkładamy do woreczka strunowego Jan Niezbędny wsypujemy cukier (ok 2-3 łyżeczek)do smaku, i kardamon. Delikatnie należy to przemieszać. Zamkniętą torebkę umieszczamy w garnku z gorącą wodą i obciążamy. W ten sposób czereśnie połączą się z przyprawami i puszczą sok.
Małe miseczki, kokilki wykładamy folią spożywczą Jan niezbędny. Wkładamy do nich lody i na środku robimy wgłębienie. Tak przygotowane miseczki wstawiamy do zamrażarki. Z biszkoptu wycinamy kawałki odpowiadające szerokości miseczek z lodami. Kiedy czereśnie puszczą sok wyjmujemy torebkę z wody i studzimy.


Wodę i cukier umieszczamy w rondelku. Gotujemy do momentu uzyskania temp ok 120 stopni. W międzyczasie ubijamy na sztywno białka. Kiedy syrop cukrowy osiągnie wymaganą temperaturę zdejmujemy go szybko z ognia i cienkim strumieniem wlewamy do ubitych białek stale miksując, aż białka wystygną. Gotową bezę przekładamy do woreczka strunowego Jan Niezbędny z ozdobną tylką.
Wyjmujemy z zamrażarki nasze lody. W zagłębienia wkładamy nasze czereśnie z sokiem i przykrywamy kawałkiem biszkoptu. Odwracamy i wyjmujemy z miseczki. Zdejmujemy folię i ustawiamy na talerzyku. Na całość wyciskamy naszą bezę. Następnie opalamy ją palnikiem. Podajemy od razu po przygotowaniu.

A to jest właśnie mój drugi przepis który bierze udział w konkursie BLOGERCHEF.

2 komentarze:

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.