czwartek, 9 stycznia 2014

Szyszkowa dama.

Siedząc przy porannej kawie zastanawiałam się co zrobić dobrego. W planach pojawiły się szyszki i ciasto z masą mlecznej kanapki. Nie mogąc zdecydować się ani na jedno, ani na drugie postanowiłam te 2 przepisy połączyć. I tak powstało nowe ciacho, któremu nadałam nazwę "szyszkowa pani". Jest naprawdę połączeniem moich ulubionych smaków. Karmelu i mleka w proszku. Jest słodkie jak diabli, dlatego też oznajmiam, że jest to smakołyk idealny dla fanatyków tego rodzaju słodyczy. Jak dla mnie kawałek do gorzkiej kawy był wręcz idealny.
Kroi się całkiem nieźle. Nic się mi nie rozpadło. Do jedzenia łyżeczką. Przepraszam za zdjęcie. Ale jutro postaram się wkleić bardziej przyzwoite. 




Składniki

  •  250 g krówek
  • 50 g masła
  • 4 łyżki mleka
  • pół puszki kajmaku czyli ok 200 g
  •  niecałe opakowanie ryżu preparowanego,
  • ok. 1/2 opakowania popping ekspandowane nasiona amarantusa.
  • 1/2 szkl mleka
  • 1/2 szkl cukru
  •  cukier waniliowy
  • 250 g masła lub margaryny
  • 2 szkl mleka w proszku
Pół szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Odstawiamy do wystudzenia.
Krówki rozpuszczamy z masłem i mlekiem. Pod koniec dodając masę kajmakową.
Połowę masy wlewamy do miski i dosypujemy część ryżu i amarantusa. Ciężko mi powiedzieć dokładnie ile ponieważ wsypywałam na oko. Tzn tak aby nie było za suche i dało się kleić.
Wypełniamy tym dno blaszki  20x30 cm.
Masło/margarynę w temp pokojowej miksujemy na puch. Dodając następnie partiami i na przemian ostygnięte mleko z cukrem i mleko w proszku. Cały czas miksując do wykończenia składników. Masę wylewamy na szyszkowe dno. Drugą połowę masy kajmakowej łączymy w identyczny sposób z ryżem o amarantusem. Delikatnie i kawałeczkami układamy na wierzchu naszego ciasta.
W planach miałam polanie tego ciacha jeszcze czekoladą, ale nawet mój mąż stwierdził, ze byłoby to już przesadą.
Miłośników takich połączeń i naprawdę słodkich rzeczy zapraszam do wypróbowania.
A może ktoś z Was miałby pomysł, jakby odjąć temu odrobinę słodyczy, będę wdzięczna za podzielenie się patentem.




73 komentarze:

  1. Wygląda świetnie :) A jeszcze pewni lepiej smakuje <3
    Pozdrawiam
    www.monikoza.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Smak jak dla mnie obłędny.

    OdpowiedzUsuń
  3. czy ten amarantus jest konieczny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie nie jest konieczny. Wystarczy sam ryż preparowany.

      Usuń
    2. amarantus zamienilam na sezam, wyszlo super slodkie....

      Usuń
    3. może do masy mlecznej nie dawać tyle cukru?

      Usuń
  4. Ale pysznie wygląda :-) mniam :-):-):-)

    OdpowiedzUsuń
  5. no chyba nie trzeba dawać tyle cukru:P skoro ryż jest otulony kajmakiem to masa może być mniej słodka:)

    OdpowiedzUsuń
  6. jak długo ma stać w lodówce ?

    OdpowiedzUsuń
  7. a da sie to kroic?

    OdpowiedzUsuń
  8. Godzina to raczej minimum. Bo ciężko będzie kroić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodzi o masę z mleka, aby zastygła ;)

      Usuń
  9. A ja bym może zrezygnowała z krówek, myślę, że masa i tak powinna się skleić. Ciasto wydaje się być pyszne i chętnie go wypróbuje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja myślę że krówki i tak nie zmienią smaku ponieważ kajmak jest mega słodki, ale dałabym mniej cukru do masy

      Usuń
    2. krówki są konieczne!

      Usuń
    3. sam kajmak nie sklei- to po pierwsze, a po drugie, a cukru, jak kto woli- ja wg przepisu- tak ma być :)

      Usuń
    4. Tam jest pół szklanki zwykłego mleka czy wszędzie te w proszku?

      Usuń
    5. 1/2 szklanki to zwykle mleko.

      Usuń
  10. Apetycznie wyglonda ale Ja wypróbuję z maso ze śmietanki 36%

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj nie wiem czy wyjdzie. Bita śmietana jest za delikatna. W ostateczności bym dała tylko szyszkowy spód i na to bitą śmietanę.

      Usuń
    2. dokładnie tak! trzeba zrobić wg przepisu i kropka .

      Usuń
    3. Ja bym dała masę z bitej śmietany z serkiem mascarpone (taką masę robię do tortów). A może zamiast krówek dać do kajmaku masła, a cukier faktycznie już nie jest potrzebny. Warto spróbować :)

      Usuń
  11. Apetycznie wygląda Ja spróbuje zrobic je ale z masą ze śmietanki 36%

    OdpowiedzUsuń
  12. ja do szyszek nie daje wogle masy kajmakowej jedynie krowki i toffi z margaryna rozpuszczone. do masy mleznej tez mozna da mniej cukru lub dodac soku z cytryne odrobine by przelama slodycz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja tez zawsze szyszki- bez kajmaku, ale moze z kajmakiem lepsze może w konsystencji.. zobaczyc trzeba:) a to ma byc sło0dkie, bo słodycz to rozkoszna jest do gorzkiej kawy/herbaty- suuuper! cytryny sobie wręcz nie wyobrażam, przykro mi..

      Usuń
  13. Ja chyba spróbowałabym zrobić to z masą serową-taką ugotowaną i wylewana na ciasto do zastygnięcia.Może trochę "odsłodzić" :)
    Chociaż ...najpierw spróbuje zgodnie z przepisem -wyglada przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. po co NA SIŁĘ odsładzać to co słodkie ma byc z załozenia!? serowo to zupełnie nie w konwencji, przykro mi ..ja się nie zgadzam

      Usuń
  14. nadmiar słodyczy ja osobiście zredukowałbym brzoskwiniami z puszki :D swoim delikatnym smakiem (ogólnie rzecz biorąc) uzupełniają nadmiar słodkości :D i na wierzch oczywiście gorzkie kakao (albo do masy krówkowej)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czemuż tu większość chce przełamywać ten jedyny_w_swoim_rodzaju_smak w jakieś inne rejony..znajdxcie Panie mniej słodki cukier i kwita..;)

      Usuń
  15. A co to jest ten amaramtus??? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nasiona amarantusa charakteryzują się bardzo wysoką wartością odżywczą ze względu na obecność cennego białka, jak również kwasów tłuszczowych, błonnika pokramowego, składników mineralnych i witamin.
      Z ziaren amarantusa otrzymuję się również popping (tzw. amarantus ekspandowany), którego proces produkcji podobny jest do technologii popcornu. Jest to produkt nadający się do bezpośredniego spożycia i niewymagający obróbki termicznej. Może być spożywany jako dodatek do jogurtów, kefirów, serków czy jako słodka przekąska z dodatkiem miodu. Z amarantusa przyrządza się również płatki - idealnie nadające się do porannej zupy mlecznej, jak również jako dodatek do zup obiadowych czy kotletów.

      Usuń
    2. dzięki, nie słyszałam (jak wielu innych ciekawostek dzisiejszej kuchni/cukierni)- a gdzie mozna nabywac ten specjał? ja nawet ryżu preparowanego od dawna nie widziałam..i tez nie wiem, gdzie na pewno mozna kupić (teraz chyba inaczej to nazywają- pytałam i nie wiedziano co to takiego..)

      Usuń
    3. ja widzialam w NETTO
      Ale generalnie ze zdrowa żywnoscia

      Usuń
    4. Ja widziałam w NETTO.
      Ale generalnie w sklepach zielarskich i ze zdrową żywnością

      Usuń
  16. Krem ohydny!!! Jak można jeść samą margarynę z mlekiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszędobylski krem do tzw mlecznej kanapki. Ale każdemu nie musi smakować. Przez lata ludzie do przełożenia tortu używali samej margaryny i cukru (bez mleka) i do dziś to również funkcjonuje. Ale dziękuję za opinię, pozdrawiam, życzę miłego dnia.

      Usuń
    2. własnie- ktos powiedział, ze pięknie wygląda! w tym ten krem równiez i o to chodzi by był BIAŁY, jak ten, dzięki za przepis kremu do mlecznej kanapki- nigdy nie wiedziałm, jak sie go robi..

      Usuń
  17. Pięknie wygląda :) Ostatnio jadłam w gościach wafel przełożony masą z: masa krówkowa wymieszana z ryżem preparowanym nie znam proporcji ale można samemu dobrać ilość - było pyszne i nawet nie bardzo słodkie- polecam- na wierzch polewa czekoladowa

    OdpowiedzUsuń
  18. masę środkową zrobiłabym z margaryny i budyniu, bez słodzenia i oczywiście ryż tylko z masą kajmakową, bez krówek . Był by słodki ale nie pewnie tak jak Pani :-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. toż wystarczy ten budyń z tłuszczem bez cukru [jak do napoleonki, ale to juz nie to..:(...], po co zdejmować krówki..bez krówek się nie sklei tak jak trzeba..sam kajmak przesypuje ziarenka ryzu..

      Usuń
  19. jak dokladnie zrobic ta srodkowa mase?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najpierw gotujemy normalne mleko z cukrem i studzimy. Masło/margarynę w temp pokojowej ucieramy na puch i dodajemy na przemian stale miksując mleko w proszku i te ugotowane. Miksujemy tak do wykończenia się składników.

      Usuń
    2. super krem bo biały!(bez żóltek-salmonella/potencjalna;)), dziekuję i łatwy i wygl. na fajną konsystencję(podobną do kremówkowego kremu- moze to ten krem??)..mniam..
      ze słodki? o to w słodkościach chodzi(!):)

      Usuń
    3. do mleka pewnie mozna dodac mniej cukru (żeby tylko zachować ilośc płynu w stos. do masła i mleka w proszku).. ale.. co do kremu z przepisu nie cukier tu wadzi.. po spróbowaniu--> ja przyzwyczajona do kremów 'śliskich' (np.na bazie budynu-plus masło plus trochę dla zagęstnienia- zawsze!- mleka w proszku)--> jestem troszkę rozczarowana tym kremem.. cóż bardzo czuć w ustach konsystencję z 'proszku'... uratowałby to tylko duzy budyń i jeszcze więcej masła..ale powstałaby prawdziwa koopa ;) tego kremu

      Usuń
  20. Żeby masa z ryżu i amarantusa była na wierzch równa zrobiłam ja troszkę wcześniej na chwilę do zamrażarki wyjęła z blaszki a potem ładnie przełożyła na krem :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za podpowiedź,na pewno skorzystam 😉

      Usuń
  21. proszę o wskazanie gdzie obecny jest(bo naprawdę nie wiem..) ten "wszędobylski krem do mlecznej kanapki"? czy rzeczywiście w konsystencji jest taki 'proszkowy'?? :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Większość i to duża ciasta o nazwie mleczna kanapka zawiera właśnie ten krem. Ja uwielbiam mleko w proszku i mi nic w tym kremie nie przeszkadza ;). To chyba zależy od naszego gustu w dużej mierze. Dla jednych będzie za słodkie, za maślane, za proszkowe... Inni stwierdzą, ze to całkowicie nie ich smak. Kolejnym posmakuje tak, że stanie się to ciasto takim, bez jakiego nie będą w stanie wyobrazić sobie weekendu. Dlatego też jak można zobaczyć nie wrzucam nikomu swojego smaku. Większość przepisów jest na zasadzie: spróbuj, ewentualnie dopraw do smaku.

      Usuń
  22. Krem świetny, używam taki do przełożenia wafli... r takim ryżem nie próbowałam. Ale na pewno spróbuję, wyglądam apetycznie. Ciasto ma być słodkie, apropos słodkości. .. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  23. Witam. A ja dodałam serka mascarpone i już nie był tak bardzo słodki. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  24. ale ta dama cudownie wygląda :) chetnie taką zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Pięknie wygląda :) Mam zamiar zrobić tylko ilu gramowe musi być opakowanie ryżu preparowanego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taka mała torebka. Nigdy w dużych opakowaniach ryżu nie widziałam.

      Usuń
    2. Ja widziałam 250g i dlatego pytam.. Dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam :)

      Usuń
  26. Odjęłabym pół szklanki cukru, Mleko w proszku ma go wystarczająco dużo, karmel też ;) Poza tym ok

    OdpowiedzUsuń
  27. Ja zamiast masy kajmakowej dałam setek mascarpone i dwie łyżki nutelli

    OdpowiedzUsuń
  28. Zamiast masy bitą śmietanę z żelatyną bez cukru

    OdpowiedzUsuń
  29. Ja do kremu dodałam trochę soku z cytryny. Tak "na smak". Nie dodawalam amarantusa i cukru, tylko masę kajmakowa.

    OdpowiedzUsuń
  30. Witam ciasto jest przepyszne tylko mam pytanie czy może być mleko w proszku granulowane.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem szczerze, że nie używam granulowanego.
      Poza tym idealne połączenie go w masie może być trudne z uwagi na jego "formę/stan skupienia". Gdyby jednak się udało poproszę o znak, że z takim rodzajem mleka też można zrobić to ciasto.

      Usuń
  31. Trochę boję się ryzykować,ale wcześniej robiłam "ciasto cappuccino" to masa była super. Jeżeli zaryzykuję to dam znać.Dziękuję i pozdrawiam:)


    OdpowiedzUsuń
  32. A moze mascarpone z czymś do środka? Nie wiem czy ktoś proponował , bo za duzo, nie chce mi sie czytać:)

    OdpowiedzUsuń
  33. Witam serdecznie,
    ciasto wykonałam wg przepisu. Jedyna zmiana to dodałam budyń ugotowany do masy, ponieważ była tak jakby za bardzo słona. Myślę, że to moglbyc posmak mleka w proszku. Generalnie wyszło mało mi obu warstw, więc ułożyła m w tortownicy. Niestety po podaniu ciasta, splynela mi warstwa karmelu i ryż jak dla mnie był za twardy. Coś bym pokombinowała z ta warstwą karmelu. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  34. Ja zrobiłam w tortownicy o średnicy ok. 24cm i wyszło mi bardzo niskie... wszystko zgodnie z przepisem... mało kremu , na zdjęciu jest go mnóstwo... a masło ubijalam oczywiście na puch itd.

    OdpowiedzUsuń
  35. A na jaka blache?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę przeczytać doładnie przepis. 20×30 cm.

      Usuń
  36. Wygląda smakowicie,może do masy dodać sok z cytryny albo limonki żeby złamać nieco słodkość ?Można dodać również niskosłodzoną konfiturę z czarnej porzeczki dla wzbogacenia kolorystyki.

    OdpowiedzUsuń

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.