piątek, 24 stycznia 2014

Bułka drożdżowa babci Jadzi.



Pyszna bułka drożdżowa z przepisu 
babci mojej przyjaciółki. Idealnie miękka, pachnąca... 
Podana ze szklanką mleka i pysznymi wiśniami. Śniadanie wprost idealne.


Składniki:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 100 g drożdży świeżych
  • 6 żółtek
  •  1/2 do 1 szkl cukru ( w zależności od tego jak lubimy)
  • 100 g masła
  • ok 500 ml mleka 
  • cukier waniliowy/ odpowiedni zapach ( u mnie cukier z prawdziwą wanilią i nutką kardamonu Kamis)
  • 1 całe jajko

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy. Drożdże kruszymy i zalewamy ciepłym mlekiem ok 1/2 szkl dodajemy łyżeczkę cukry i czekamy aż zaczną pracować. W mące robimy dołek i wlewamy nasze drożdże zasypując je mąką. Znów czekamy, aż zacznie wyrastać. Żółtka ucieramy z cukrem cukrem waniliowym/zapachem. Dodajemy do mąki i zaczynamy wyrabiać ciasto. Dolewamy sukcesywnie podgrzane mleko (jego ilość jest uzależniona od mąki, ciasto musi być bardzo elastyczne ale nie gęste). Kiedy składniki się ładnie połączyły dolewamy stopione, ale nie gorące masło. Wyrabiamy ciasto do momentu kiedy ładnie zaczyna odchodzić od dłoni i miski. I jak by to moja mama powiedziała " ciasto drożdżowe jest dobrze wyrobione, kiedy nie dasz rady już go wyrabiać i bardzo bolą cię ręce". Miskę odstawiamy w ciepłe miejsce. Czekamy aż ilość ciasta podwoi się. Duża blaszkę lub małe keksówki 1 l smarujemy tłuszczem i wkładamy ciasto. Znów odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia. Jajko roztrzepujemy z odrobiną mleka i smarujemy nasze gotowe bochenki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170-180 stopni na ok 30-40 min. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.