czwartek, 30 stycznia 2014

Ostre, wytrawne ptysie.

Kolejna moja propozycja na ciasto parzone. Będą niebawem ptysie z cytrynową bezą włoską, była karpatka, a teraz czas na coś wytrawnego. Ostre jak diabli, ale ostrość, tę można śmiało dopasować do swoich preferencji.




Składniki:

  • 1 szkl wody 
  • 125 g margaryny 
  • 1 szkl mąki 
  • 4 jaja 
  • ser biały kremowy ok250 g,
  • szczypior, pieprz czarny świeżo mielony Kamis, papryka chili, papryka słodka wędzona, sól


W garnku należy zagotować wodę z margaryną, następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Ciasto jest gotowe, kiedy odchodzi od dna i zaczyna być lekko szkliste. Odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy ciasto
jest zimne dodajemy całe jajka i miksujemy. Następie wykładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskamy małe rozetki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy nasze ptysie w temp
180 stopni przez ok 20 -30 min. Ser łączymy z posiekanym szczypiorkiem,doprawiamy do smaku solą pieprzem , dodajemy pokrojoną ostrą paprykę i wykładamy na przecięte ptysie. Przykrywamy, posypujemy papryką słodką wędzoną , pieprzem i dekorujemy wedle własnego gustu.
Przekąska idealna. 
Polecam.


1 komentarz:

  1. Z chili muszą być ostre, a zazwyczaj zajadamy je na słodko :)

    OdpowiedzUsuń

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.