czwartek, 7 kwietnia 2016

Lemmy



                Pozostając w temacie połączenia whisky, "koli" i fenomenalnej czekolady. Kultowy drink w formie ciasta.

"Lemmy"
Składniki:
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 125 g ciemnego gorzkiego kakao
  • 240 ml gorącej wody
  • 240 ml oleju (rzepakowy/słonecznikowy)
  • 200-300 g cukru
  • 3 całe jajka
  • 2 żółtka
  • cukier waniliowy
  • 50 ml whisky
  • 150 g mąki tortowej
  • łyżka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1l i napoju typu "kola"
  • ok 250 ml śmietany kremówki
  • 250 g sera mascarpone
  • 20 ml whiskey/whisky
  • ok200 g czekolady mlecznej np Blanche 
  • np maliny

Wykonanie:
Napój typu "kola" wlewamy do garnka i na dużym ogniu, gotujemy redukując całość do momentu, aż uzyskamy ok 100 ml gęstego syropu i odstawiamy do wystudzenia.
Czekoladę przekładamy do miski, dodajemy przesiane kakao i całość zalewamy gorącą wodą. Dokładnie mieszamy, kiedy wystygnie dodajemy jajka i żółtka, cukier z cukrem waniliowym. Miksujemy dokładnie całość na niskich obrotach. Następnie dolewamy whisky i stopniowo olej. Kiedy masa jednolita i błyszcząca wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy do momentu połączenia się składników. Wylewamy do kwadratowej blaszki o boku ok 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni. Pieczemy 30-40 min do tzw suchego patyczka.
Kiedy wystygnie kroimy upieczone ciasto na 2-3 części.
Do misy miksera wlewamy śmietanę, wkładamy ser mascarpone, 20 ml whisky i syrop "kolowy" ( możemy dać go mniej i dodać pod koniec więcej do smaku). Całość ubijamy na sztywno i przekładamy gotowym kremem ciasto.
Górę ciasta polewamy roztopioną czekoladą i dekorujemy np malinami.



2 komentarze:

  1. przyznaję, że przepis bardzo mnie zaintrygował, zapisuję sobie, bo choć unikam coli mam ogromną ochotę spróbować tego ciasta

    OdpowiedzUsuń

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.