poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Lody o smaku waniliowego puddingu ryżowego


Idealne, kremowe lody na bazie waniliowego puddingu ryżowego. Kto nie Ryżykuje ten nie ma i nie poznaje nowych fenomenalnych smaków. 

Składniki:

  • szkl ryżu jaśminowego np Uncle Bens
  • 2 szkl mleka
  • 1/2 szkl śmietany kremówki 30 %
  • 4-8 łyżeczek brązowego cukru
  • laska wanilii
  • 6 żółtek
  • 6 łyżeczek cukru 
  • 1 szkl mleka
  • szkl śmietany kremówki 30%





































Wykonanie:
2 szkl mleka i 1/2 szkl śmietanki wlewamy do garnka i wsypujemy ryż, dodajemy cukier. Laskę wanilii przekrawamy na pół i zeskrobujemy nasionka, które wkładamy razem z laską do mleka i ryżu. Gotujemy całość na małym ogniu do momentu, aż ryż będzie miękki i całość zgęstnieje. 
Kiedy ryż jest gotowy zagotowujemy szklankę mleka i w międzyczasie ucieramy żółtka z 6 łyżeczkami cukru na jasną lejącą masę. Kiedy mleko się zagotuje cienkim strumieniem gorące przelewamy do masy żółtkowej stale ucierając. Następnie krem custard przelewamy do garnka i podgrzewamy go nie doprowadzając do wrzenia, tak aby delikatnie oblepiał łyżkę i zgęstniał. Kiedy jest gotowy przelewamy go do gorącego puddingu ryżowego i dokładanie mieszamy. Całość przykrywamy folią spożywczą, tak aby dotykała do masy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Szklankę śmietany ubijamy na sztywno i łączymy wszystko delikatnie mieszając. Całość przekładamy do maszynki do lodów i postępujemy zgodnie z zaleceniami producenta. 
Możemy również masę przelać do pojemnika i wstawić do zamrażarki mieszając ją kilkukrotnie w godzinowych odstępach. 
Zaryżykowanie opłacało się. Smak i faktura lodów po prostu powaliła nas na kolana. Gorąco polecam. 




1 komentarz:

  1. Szacun.. świetny pomysł, wiedziałam że Ci się uda, bo jak nie Tobie to komu

    OdpowiedzUsuń

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.