poniedziałek, 9 listopada 2015

Zupa z jarmużu z karmelizowanym jabłkiem


 Hasło dnia - Robimy zupę na wodzie ;)!
Tak został rozpoczęty dzień w Miód Malina studio, podczas finału konkursu Kuchenne Wyzwania. 
Wbrew pozorom zupa wyszła rewelacyjnie: delikatna i mega smaczna!
Dziś Was na nią serdecznie zapraszam, jak również na krótką fotorelację z etapów jej powstawania. 
Jak również zachęcamy do oddania głosu na nasz team w finale konkursu Kuchenne Zmagania (KLIK)


Składniki:
  • 200 -250 g jarmużu Fit&Easy
  • 1 i 1/2 jabłka
  • 1 średnia marchew
  • 1 mniejsza cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2-3 większe ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • Sól, pieprz do smaku 

Wykonanie:
Łyżkę masła rozpuszczamy na patelni i podsmażamy na niej posiekaną cebulę. Kiedy zrobi się szklista dodajemy posiekany czosnek i chwilę wszystko razem smażymy.
Przekładamy całość do garnka, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew. Wlewamy litr wrzącej wody. Gotujemy do momentu, aż warzywa zaczną być miękkie, wówczas wkładamy pokrojone jabłko. Ok 10 min przed końcem wrzucamy jarmuż. Kiedy nasza zupa jest gotowa miksujemy ją blenderem i doprawiamy  do smaku solą i pieprzem
Karmelizowane jabłka:
Pół jabłka kroimy cienkie plastry i podsmażamy je delikatnie na łyżce masła tak, aby zachowały swój kształt. Następnie posypujemy całość cukrem i delikatnie je karmelizujemy.
Zupę podajemy z ułożonymi na górze jabłkami i np chipsem z jarmużu.
.







 .



2 komentarze:

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.