poniedziałek, 30 listopada 2015

Bakłażan na chrupko


Powiem tak. Za tym warzywem nie przepadam, jednak posiadając jeden okaz w swojej lodówce musiałam coś z nim zrobić, aby nie dopuścić się marnotrawstwa. Pomysł okazał się świetny. Wszyscy pałaszowali,  aż miło było patrzeć.


Składniki:
  • 1 bakłażan 
  • ok 3 łyżek mąki 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka czosnku mielonego
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • sól 
  • bułka tarta
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki mleka
  • olej do smażenia
Wykonanie:
Bakłażana obieramy, kroimy w kostkę mniej więcej ok 1-2 cm. Całość delikatnie solimy i odstawiamy na ok 20-30 min.
Mąkę łączymy z pozostałymi przyprawami, jajko rozbijamy widelcem z mlekiem. Gotowego bakłażana delikatnie osuszamy i panierujemy w mące, następnie w jajku i bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju do zezłocenia.
Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy na ciepło z ulubionym sosem. 

1 komentarz:

  1. Fajny pomysł, zupełnie coś nowego, bynajmniej dla mnie

    OdpowiedzUsuń

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.