środa, 4 listopada 2015

Miętowa rolada z czekoladowym kremem i pistacjami.


Każdy z nas wie, że połączenie mięty i czekolady zawsze do siebie pasuje. Poszłam o krok dalej i dobiegłam od standardów robiąc miętowy biszkopt i czekoladowy krem. 
Całość wyszła zdumiewająco dobra. 




Składniki:
  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kropli miętowych
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 65 ml letniej wody
  • 250 g mascarpone
  • pistacje
  • opcjonalnie zielony barwnik spożywczy. 


Wykonanie:
Czekoladę siekamy i dodajemy do niej 65 ml letniej wody. Całość rozpuszczamy w mikrofali/kąpieli wodnej. Następnie studzimy i wstawiamy na ok 1 godzinę do lodówki.
Białka ubijamy na sztywno dodając opcjonalnie zielony barwnik spożywczy. Pod koniec ubijania wsypujemy partiami cukier. Kiedy masa jest sztywna i błyszcząca dodajemy żółtka stałe ubijając. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i krople miętowe. (krople miętowe dostępne są w aptece) Całość miksujemy do połączenia się składników. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią biszkoptową masę. Wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 10-15 min.
Gotowe ciasto wyjmujemy i układamy na wilgotnej czystej ścierce papierem do góry. Zdejmujemy papier i zwijamy roladę razem ze ściereczką.
Wyjmujemy czekoladę z lodówki, przekładamy do miski i ubijamy. Dodajemy ser mascarpone stałe miksując. Kiedy masa ładnie nam się połączy dodajemy posiekane pistacje.
Rozwijamy nasza roladę, wyjmujemy ścierkę i smarujemy ciasto naszym kremem. Ponownie zwijamy roladę.  Wstawiamy gotową do lodówki, przed podaniem możemy udekorować ją czekoladą i posiekanymi pistacjami.
Osobiście podałam ja na porcelanie Bogucice Antonio.

4 komentarze:

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.