czwartek, 5 lutego 2015

Limonkowa mozzarella

przystawka

Pyszna przekąska, którą możemy zaserwować podczas spotkania z przyjaciółką przy winie, uroczystej kolacji, romantycznym spotkaniu... Jej świeży smak pozostanie z nami na dłużej. Idealna na każdą okoliczność. 
SM Mlekovita produkuje mozzarellę mini. Jest fenomenalna jako dodatek do sałatek, dań, lub jako samodzielna przekąska.

Składniki:
  • 2 opakowania mozzarelli mini Mlekovita
  • otarta skórka z jednej limonki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 10/ lub więcej / liści świeżej mięty
  • sok z cytryny do smaku
Wykonanie:
Mozzarellę odsączamy z zalewy. Miętę rozgniatamy delikatnie w dłoni i siekamy (nie za drobno). Pozostałe składniki, posiekaną miętę łączymy ze sobą dodając mniej lub więcej soku z cytryny. Najszybszym sposobem jest umieszczenie wszystkiego w słoiku i energicznym potrząsaniu min. Kulki mozzarelli zalewamy powstałą emulsją i wstawiamy przykryte do lodówki na ok godz. Podajemy zimne w mniejszych miseczkach z wykałaczkami.

8 komentarzy:

  1. Taką mozzarellę chętnie bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszna i bardzo nietypowa. Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Takiej jeszcze nie jadłam,ale brzmi intrygująco i napewno spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł :)
    piękne zdjęcie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, Pomysł jak pomysł, ale z aparatu jestem zadowolona ;)

      Usuń
  4. Smakowicie wygląda, super jedzonko:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smaczny pomysł...:-) apetyczne.

    OdpowiedzUsuń

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.