sobota, 27 września 2014

Flaga Szwajcarii - sernik na zimno.

Ostatnia moja propozycja kierowana na konkurs inspirowany Szwajcarią. Na moje oko już bardziej zainspirować się już nie można. Świetny deser obrazujący ten kraj samym sobą. 
Truskawkowo - waniliowy smak i delikatność jogurtu. 
Całość zamknięta w bardzo pomysłowej wersji.
Flaga Szwajcarii - sernik.



Składniki:
  • 600 g jogurtu greckiego
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • cukier waniliowy
  • cukier
  • 2 galaretki truskawkowe
Wykonanie:
Żelatynę zalewamy pół szkl zimnej przegotowanej wody, odstawiamy na kilka min. Jogurt słodzimy do smaku, dodajemy cukier waniliowy i dokładnie mieszamy.  Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lub mikrofali i dodajemy do jogurtu. Mieszamy i wylewamy w mniejszą płaską formę. Kiedy się zastygnie wycinamy z niej kształty krzyża i odkładamy.
2 galaretki rozpuszczamy w 2 szkl wody i mieszamy z 200 g jogurtu.
Wcześniej odcinamy wieczko opakowania po soku, płuczemy i dokładnie wycieramy.  Wlewamy na dno część masy truskawkowej ok 4 łyżek i wstawiamy do lodówki. Kiedy to się zetnie układamy jeden na drugim nasze wycięte wcześniej krzyżyki. Pomagając sobie wykałaczką (przebijając  wszystkie do samego dna) i wylewamy całą masę truskawkową do pojemnika. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Kiedy jest ścięte rozcinamy opakowanie po soku i wyjmujemy nasze ciasto. Dekorujemy według naszego gustu.
Życzę smacznej Szwajcarii ;).



Szwajcarskie inspiracje

8 komentarzy:

  1. Elwirko napewno się napracowałaś przy tym cieście, efekt zadawalający, super ! Życzę powodzenia w konkursie

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda naprawdę rewelacyjnie, podziwiam pomysłowość :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasami moje zwariowane pomysły nawet mi się podobają i to bardzo ;).

      Usuń
  3. Z przyjemnością nominuję Cię do nagrody:
    http://zmajeczkawkuchni.blogspot.com/2014/10/versatile-blogger.html

    OdpowiedzUsuń

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.