poniedziałek, 22 września 2014

Almetkowe pancakes polane syropem fiołkowym.

Pyszne, delikatne... kolejna moja wariacja z lokowaniem produktu. Jest to moja propozycja, którą zamierzam wziąć udział w konkursie. Liczę, że zdjęcie i przepis odda to co myśmy czuli jedząc to. Delikatność naleśników i powiew wiosny zamknięty w słoiczku. Boskie.


pancakes, fiołki w syropie

 Składniki:
  • 200g serka Almette
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 jajka
  • ok 1 i 1/2 szkl mleka
  • 200 g mąki 
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Wykonanie:
Serek należy  dokładnie wymieszać z cukrem i żółtkami. Dodajemy mleko, sodę, proszek do pieczenia i  przesianą mąkę i wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ubite białka.
Smażymy na suchej patelni teflonowej (można również przetrzeć patelnię olejem), na rumiano z każdej ze stron. Naleśnika należy przewrócić w momencie, kiedy na jego powierzchni pojawią pęcherzyki .
Podajemy ciepłe polane fiołkami w syropie.

2 komentarze:

  1. Moja rodzina najbardziej lubi je na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas w sumie też. Ale większej reguły nie ma.

      Usuń

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.