piątek, 12 września 2014

Grillowane morele w syropie z fiołków z lodami Almette.


































Moja kolejna propozycja związana z konkursem Almette. Pomyślałam, że wykorzystam serek znów nieco inaczej i nie byłabym sobą, gdybym nie wymyśliła deseru ;). 
Więc przedstawiam Wam kochani mój przepis na wykwintny i jakże banalny deser. Jak to powiadają w prostocie siła i piękno ;)

Składniki:
  • 4 duże morele
  • 4 łyżki serka Almette żurawina z wiśnią
  • 2 szkl mrożonych truskawek
  • syrop z fiołkami (można zastąpić miodem)

Wykonanie:
Morele przecinamy na pół, wyjmujemy pestki i każdą z połówek posypujemy delikatnie cukrem (miejsce po pestce). Układamy na rozgrzanym grillu i grillujemy po kilka min z każdej ze stron.
Truskawki wkładamy do blendera dodajemy serek i miksujemy. Kiedy uzyskamy gładką i lodową konsystencję układamy w naczyniach morele i nakładamy gotowe lody. Morele polewamy syropem z fiołkami, bądź miodem.
Smak obłędny. Idealny deser na zakończenie lata.
A lody Almette zostaną z nami na dłużej ;).

1 komentarz:

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.