poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Domowe trufle czekoladowe.

Od pewnego czasu bawię się czekoladą serwując czekoladki, trufle. Za każdym razem zmieniam odrobinę składnik i wychodzi inne dzieło sztuki. 
Rozpływają się w ustach, pieszczą nasze zmysły ... 
ot niby prosta rzecz, a jaka dostojna i wyrafinowana.


Składniki:
Ganache z ciemnej czekolady
  • 225 g gorzkiej czekolady
  • 180 ml śmietany kremówki
Ganache z mlecznej lub białej czekolady
  • 210 g mlecznej/ białej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki
Śmietanę podgrzewamy nie doprowadzając do wrzenia.  Gorącą zalewamy posiekaną czekoladę i czekamy 2-3 min. Mieszamy delikatnie starając się nie napowietrzyć masy. Ganache jest gotowy kiedy ma jednolitą konsystencję i jest pięknie błyszczący. Odstawiamy go wystudzenia i wstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki. Następnie łyżką wyjmujemy kawałki masy i formujemy kule. Obtaczamy w płatkach czekoladowych.
Gorąco polecam. Są naprawdę pyszne! A takiej porcji kilka ładnych sztuk wyjdzie. 


1 komentarz:

  1. Zachwycające :)
    Trufle są bardzo eleganckie, lubię je za to :)

    OdpowiedzUsuń

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.