poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Czekoladki bazyliowe.


































Robiłam drinka z rukoli, więc dlaczego nie zrobić bazyliowych czekoladek? Smak bazylii nie jest dominujący, czekolada dopełnia go w każdym calu. Tego trzeba spróbować! 
Bo zachwalać czekolady chyba nie trzeba ;).

Składniki:


  • 225 g gorzkiej czekolady
  • 180 ml śmietany kremówki
  • świeża bazylia (kilka listków, w zależności od upodobań)
  • biała czekolada

Wykonanie.:
Do pojemniczka wkładamy posiekaną bazylię i wlewamy śmietankę. Mocno podgrzewamy nie doprowadzając do wrzenia.


Wyjmujemy bazylię i zalewamy nią posiekaną czekoladę. Czekamy ok 3 min i delikatnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie formujemy z masy kulki, które oblewamy biała czekoladą i robimy wzorek widelcem. Odkładamy na papier do pieczenia lub matę silikonową i czekamy aż czekolada nam zastygnie.
Gotowe. Prawda, że proste?


6 komentarzy:

  1. Pięknie wyglądają. I pewnie bosko smakują ;) Czekolady z bazylią jeszcze nie próbowałam :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Czekolada chyba nawet ze śledziami by pasowała ;).

      Usuń
  2. dobry malarz mógłby je przenieść na płótno - takie sliczne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Mi też się podobają ;)

      Usuń
  3. Prześliczne Ci wyszły :) Musiały smakować zupełnie wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Inaczej. Jak tylko mi mięta odbije w ogrodzie, będą miętowe.

      Usuń

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.