niedziela, 20 września 2015

Śledź w purpurze




Pomysł narodził się podczas ogłoszenia wyników jednego z konkursów, gdzie zostałam wyróżniona. 
Wpadł mi w oko jeden z przepisów, 
który również znalazł się wśród szczęśliwców.
Dany przepis należy do mojego znajomego, z którym miałam okazję spotkać się na żywo i razem  gotować.
Gotowanie z pasją i purpurowy śledź

Składniki: 
  • 1 szklanka zakwasu buraczanego
  • ¾ szklanki cukru
  • ¼ szklanki octu jabłkowego
  • 2 małe cebule czerwone
  • 4 płaty śledziowe matias 
  • olej 
  • 3 kiszone ogórki 
  • 2 cebule dymki
  • młode liście buraka
Wykonanie:

Zagotowujemy zakwas dodając do niego cukier i ocet jabłkowy. Odstawiamy do wystudzenia. Zimnym zalewamy opłukane/wymoczone płaty śledziowe i dokładamy obrane czerwone cebulki. Tak przygotowane odstawiamy na 24 godziny.
Ogórka i cebulę kroimy w drobną kostkę, płaty odsączamy z zalewy i delikatnie osuszamy. 
Gotowego, skropionego olejem śledzia podajemy w towarzystwie ogórka i cebulki na liściach buraka. 
Zdobi przepiękną porcelanę Bogucice Antonio

1 komentarz:

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.