wtorek, 15 września 2015

Ciastka pieczarki



     Będąc na kawie u znajomej miałam okazję spróbować ciastek, które łudząco przypominają pieczarki.
Widziałam tabuny przepisów, zdjęć  w internecie
   tych smakowitości i nie byłabym sobą,
 aby nie zaskoczyć swoich małych odkrywców.
    Przepis pochodzi od moje koleżanki
                              z małymi moimi modyfikacjami. 
     Podane na przepięknej porcelanie Bogucice Martha gold

Składniki:
  • 2 szkl mąki ziemniaczanej 
  • 1 jajko 
  • 3 łyżki mąki pszennej 
  • 4 łyżki cukru pudru 
  • 150 g masła w temp pokojowej 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  nasiona z 1 laski wanilii 
  • kakao 
  • sucha plastikowa butelka

Wykonanie:
Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem,  dodajemy wanilię i jajko. Całość chwilę ucieramy i wsypujemy mąkę. Całość zagniatamy. Formujemy z ciasta małe kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie szyjkę butelki dokładnie maczamy w kakao i delikatnie wciskamy w przygotowane kulki. Gotowe ciastka wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 15 min. Wyjmujemy i studzimy.
Są bardzo delikatne, rozpływają się w ustach...  Choć jak dla mnie mają większą wartość wizualną niż smakową. 






10 komentarzy:

  1. Pięknie wyglądają, ciekawa jestem smaku, tych ciasteczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Są fajne, wygląd rekompensuje smak ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. moje sie mocno rozlały i strasznie sie kruszą....czemu???

    OdpowiedzUsuń
  4. Na ciepło smakują trochę jak bezy :)

    OdpowiedzUsuń

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.