środa, 30 września 2015

Tatar z purpurowego śledzia


Kocham śledzie. Ci co mnie znają, wiedzą iż mogę jeść je w każdej postaci i ilości niezależnie od pory roku czy dnia.
Dlatego też lubię kombinować że smakami.


Składniki:
  • 4 płaty śledziowe (przygotowane według tego przepisu)
  • 1 lekko kwaśne jabłko
  • 2- 3 ogórki kiszone/korniszony
  • 2 szt cebule dymki
  • 1 łyżka wódki
  • cytryna
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 2 łyżki majonezu 
  • jajka przepiórcze
  • 2 łyżki oleju
  • młode liście buraka
  • natka pietruszki do dekoracji
Gotowe filety wyjmujemy z zalewy, osuszamy je i kroimy w drobną kostkę. Wódkę mieszamy z olejem, sokiem z połowy cytryny. Do marynaty dodajemy posiekane śledzie, dymkę i jabłko. Całość wstawiamy do lodówki na ok 15-20 min, aby się przegryzło. Następnie dodajemy dodajemy do niego musztardę, majonez i pokrojonego w kostkę ogórka, dokładnie mieszamy. Na talerzu układamy liście buraka, wykładamy porcję tatara, sadzone przepiórcze jajo i dekorujemy.

1 komentarz:

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.