wtorek, 2 czerwca 2015

Orzeźwiająca rabarbarowa lemoniada z lekką nutą melisy.

Pamiętam, że kiedyś nie przepadłam za rabarbarem. Smaki się zmieniają i z utęsknieniem oczekuję wiosny i sezonu na niego. Nic tak nie sprawia mi frajdy jak szklanka kompotu lub lemoniady z rabarbarem. 














Składniki:
  • ładny pęczek rabarbaru
  • ok 200 g truskawek
  • sok z cytryny
  •  łodyga melisy
  • 2  saszetki melisy z pomarańczą Posti
  • cukier do smaku
  • laska wanilii /cukier waniliowy 

Wykonanie:
Rabarbar myjemy i kroimy w małe  kawałki. Wkładamy je do garnka razem z truskawkami  i zalewamy wodą tak aby była ona ok 2 cm powyżej. Dosypujemy cukier (później można bardziej dosłodzić do smaku), rozkrojoną laskę wanilii i melisę.  Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok 10 min. Odstawiamy do wystudzenia (ewentualnie dosładzamy do smaku) i przecedzamy przez sito pozwalając, aby płyn ściekał samoistnie. Następnie 2 saszetki melisy zaparzamy w szklance gorącej wody i dolewamy do odcedzonego płynu. Wlewamy również sok z cytryny mieszamy i odstawiamy do lodówki.
Kiedy się mocno schłodzi dolewamy wodę mineralną (do smaku) gazowaną lub nie. Podajemy np z lodem, plastrami cytryny i listkami melisy.

Przepis na ziołowe orzeźwienie

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Naprawdę jest pyszna :)

      Usuń
  2. Lemoniada idealna na zbliżające się upały ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taką lemoniadę to chętnie wypiję;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda niezwykle orzeźwiająco i z pewnością świetnie smakuje. Żałuję, że oberwałam już wszystkie łodygi rabarbaru, bo z chęcią bym wypróbowała przepis natychmiast!

    OdpowiedzUsuń
  5. Na letnie upały, jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.