piątek, 29 maja 2015

Truskawkowa fantazja Weroniki.


Ciasto, które wymyśliłam na urodziny mojej młodszej siostry, 
jako że wstąpiła już w zaawansowany wiek 
należy jej się dedykowany deser. 
Podany na fenomenalnej Martha platin prezentuje się bosko. 

Składniki:
  • 500 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • okrągłe biszkopty
  • 500 ml mleka Polskiego Mlekovita 3,2%
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  •  3 łyżki cukru
  • 250 g masła Masło Ekstra osełka
  • wanilia
  • pół opakowania małych bezów
Wykonanie:
Galaretki rozpuścić w w 500 ml wrzącej wody. Truskawki umyć, przebrać i pokroić na 4 lub na pół. 
Tortownicę wyłożyć folią spożywczą i ułożyć na dnie  biszkopty umoczone w galaretce. Wrzucamy truskawki do galaretki i odstawiamy na chwilę, aby zaczęła gęstnieć i wylewamy całość do tortownicy. Wstawiamy ją do lodówki.
Szklankę mleka wlewamy do garnka i zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Żółtka miksujemy z drugą szklanką mleka i mąką, całość wlewamy do gotującego się mleka, doprowadzamy do wrzenia. Kiedy przestygnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia.  Masło (miękkie) ucieramy dokładnie do momentu powstania  jasnej puszystej masy. Następnie dodajemy do niego partiami przygotowany wcześniej budyń stale miksując. Gotowy krem wykładamy na zsiadłą galaretkę i posypujemy obficie pokruszonymi bezami. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godz.

11 komentarzy:

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.