piątek, 21 marca 2014

Polędwiczka wieprzowa Lady gray i rukolowy makaron.

Dość oryginalne połączenie smaków, ale jakże nowatorskie i smaczne. Coś innego niż tradycyjny gulasz, z makaronem.
Pyszna polędwiczka, swojski makaron z ciasta bez dodatku jajek. Przepis stworzyłam na potrzeby konkursu BlogerChef . Liczę, że tym razem zaskoczę jury swoim pomysłem i kreatywnością. A Wam gorąco polecam i proszę o zagłosowanie na mój przepis.


Składniki:
  • 0,5 kg polędwiczki wieprzowej
  • 1 szkl mocnego naparu herbaty lady gray
  • 2 szalotki bananowe
  • ocet balsamiczny
  • sól,  pieprz czarny, papryka słodka mielona, 
  • tłuszcz do smażenia 
  • mąka pszenna
  • rukola Fit&Easy
  • wrząca woda
  • papryka marynowana do dekoracji, bądź pomidory koktajlowe.
Wykonanie:
1 szkl mąki przesiewamy, dodajemy sporą szczyptę soli i mieszamy. Dodajemy posiekaną garść rukoli. Wlewamy po trochu wrzącą wodę wyrabiając gładkie i elastyczne ciasto. Wałkujemy nie za cienko i kroimy w grubsze wstążki. Wstawiamy wodę, doprowadzamy do wrzenia solimy i wkładamy nasz makaron. Gotujemy chwilkę od wypłynięcia.
Polędwiczkę oczyszczamy, kroimy w kostkę i opruszamy delikatnie mąką. Obsmażamy na mocno rozgrzanym patelni. Pod koniec dodajemy pokrojoną szalotkę i chwilę razem smażymy. Chwilę przed końcem wlewamy do mięsa 2 łyżki octu balsamicznego. Całość przekładamy do garnka. Herbatą deglasujemy patelnię, wszystko wlewamy do mięsa, dolewamy wody tak, aby mięso było całe przykryte płynem. Gotujemy do miękkości mięsa doprawiamy do smaku przyprawami.
Gorąco polecam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.